Ville lukke munden på kritikere: Her truede Mette Frederiksen med at udskrive valg

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Den socialdemokratiske statsminister truede med at udskrive valg i et forsøg på at lukke munden på de partier, som kritiserede nedlukningen, afslører en ny bog.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Bogen ”Det første år” af forfatter Anne Sophie Kragh, der netop er udkommet, har allerede affødt flere afslørende historier.

En af disse kan TV2 berette om.

Forud for forhandlingerne den 20. maj 2020 var der stadig grænsekontrol og indrejseforbud i Danmark. Forsamlingsforbuddet lå på 10, mens store dele af landet var lukket ned.

De borgerlige partier samt Radikale Venstre var efterhånden utilfredse med så vidtgående restriktioner.

Under forhandlingerne om genåbningen pressede de alle sammen på for en større og hurtigere genåbning, end Mette Frederiksen var villig til.

Og trods for at disse partier var i flertal over for regeringen, formåede Mette Frederiksen at sætte foden under dem ved for alvor at trække i nødbremsen.

– Det kan godt være, at i gerne vil det. Så må i få en anden til at gøre det, sagde hun ifølge bogen under forhandlingerne

Dette udsagn er ifølge forfatteren ikke til at misforstå.

– Der blev stille. Statsministeren havde lige truet med at udskrive valg, skriver Anne Sofie Kragh i ”Det første år”.

Meningsmålingerne på daværende tidspunkt viste, at Socialdemokratiet alene med Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten kunne få et flertal, hvis der kom nyt valg.

Radikale Venstre som pressede på for en større genåbning kunne således hurtigt ende med at stå uden indflydelse, hvis danskerne skulle tilbage til stemmeurnerne.

Bogen er skrevet af forfatteren Anne Sofie Kragh. Hun har fulgt statsministerens første år på posten fra tæt hold og har ofte fået adgang til interviews med statsministeren selv samt andre centrale medarbejdere og politikere.

Derigennem har hun kunne afdække flere konfliktfyldte scener, som udspillede sig bag kulisserne under nedlukningen.

I bogen lægges der især vægt på uoverensstemmelser mellem Mette Frederiksen og Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?