Minkavler tager til genmæle: Derfor får vi så høj erstatning

Peter Hindbo. (Privatfoto)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mange fra venstrefløjen har kritiseret minkavlernes erstatning. Nu tager en erfaren minkavler til genmæle.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
Peter Hindbo har været minkavler i mange år. Helt siden 1988, faktisk. Men det er nu slut, efter statsminister Mette Frederiksens ulovlige ordre om at aflive alle danske mink. Dermed blev hans livsværk og så lagt i graven. 
– Den 4. november 2020 blev vores indtægtsgrundlag trukket væk under os, da statsministeren beordrede alle mink aflivet for folkesundhedens skyld. Alle vores værdier der vedrørte mink var med et slag ingenting værd, og vi stod i et tomrum, hvor vi ikke vidste, om vi kunne blive boende eller ej, skriver Peter Hindbo i et populært Facebook-opslag, hvor han fortæller om sine personlige oplevelser i forbindelse med aflivningen af alle mink.
Peter Hindbo har fulgt med i den debat, der har været om erstatningen til danske minkavlere. Han forstår egentligt godt, at folk undrer sig over de næsten 19 milliarder kroner, som  minkavlerne er  blevet tildelt i erstatning.
Men i sit opslag forsøger han at forklare, hvordan tingene hænger sammen.
– I vores branche går priserne på minkskind op og ned, og der har altid været store prisudsving med en cyklus på ca. 20 år … Når man er erfaren pelsdyravler, så ved man, at man skal spare op i de gode tider, så man kan klare de dårlige tider også, skriver han og fortæller om sine egne erfaringer med høj- og lavkonjunkturer på markedet for minkskind.
Peter Hindbo er sikker på, at minkbranchen var på vej ind i en ny, god periode, inden Mette Frederiksen beordrede hele erhvervet nedlagt i Danmark.
– Verdensproduktionen af minkskind er nu faldet til langt under forbruget, skindlageret falder, og priserne er igen på vej op. Jeg er ikke i tvivl om, at vi havde nogle gode år foran os, skriver han og tilføjer, at “minkbranchen var nok større end de fleste forestillede sig”.
– På vores minkfarm, som er en dansk gennemsnitsfarm, producerer vi ca 20.000 minkskind om året. Med en gennemsnitspris på 333 kr. de sidste 10 år, ville vi i et gennemsnitsår bidrage med 6,7 millioner kroner til den danske handelsbalance. Og jeg glemmer da heller aldrig det år, hvor vi betalte over 1 millioner kroner i skat, dengang kun med den halve produktion. Gang så beløbene op med de 1000 danske minkfarme.
Peter Hindbo pointerer, at det således er store værdier og et stort indtægtsgrundlag, som nu er forsvundet. Derfor glæder han sig også over, at erstatningen langt om længe er på plads.
– Nu kommer der så en erstatning, og vi ved allerede nu, at vi er sikret og kan blive boende og komme videre med vores liv.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?