Efterkontrol kan blive dyrt: Virksomheder risikerer at skulle betale hjælpepakker tilbage

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hyppige regelændringer og misforståelser omkring ansøgninger kan ramme små virksomheder hårdt. De kan blive stillet overfor krav om tilbagebetalinger.
Af Carsten Steno, carsten@indblik.net 
Når corona-hjælpepakkerne en dag udløber, risikerer mange især mindre virksomheder at komme i klemme i den kontrol, der sker efterfølgende. 
Virksomhederne skal indsende dokumentation for, at de har ageret rigtigt i forhold til de hjælpepakker, som de har modtaget. Her vil der ofte vise sig at være fejl – ikke fordi virksomhederne bevidst har begået fejl, – men simpelthen fordi de i praksis ikke har forstået alle betingelserne. 
De regler, der blev lavet i marts 2020, er ændret mange gange undervejs, ligesom de personer i Erhvervsstyrelsen, der bevilgede hjælpepakker dengang, måske ikke er i jobbet i 2. halvår af 2021, fordi der løbende har været en stor personaleudskiftning. 
Krav om tilbagebetalinger
Det kan blive svært for virksomheder at håndtere denne dokumentation, og særligt at dokumentere, at de oprindeligt har handlet korrekt i forhold til oplysninger på virk.dk, siger statsautoriseret revisor, Asger Lehmann Høj.
Han peger også på, at mindre virksomheder, der har fået udbetalt hjælpepakker til løn og faste omkostninger samt omsætningstab, efter kontrollen kan blive stillet overfor krav om tilbagebetalinger – penge de måske ikke har. 
Udbetalingerne er relateret til coronarestriktioner og hvis en kontrol viser, at der har været andre årsager til nedgangen, så skal pengene jo retur, siger han.
Det kan falde sammen med udløbet af de låneordninger, der er etableret  og er på vej som nye lovforslag her i februar, vedrørende moms og A-skatter. Seneste ved årsskiftet 2022 vil sandhedens time komme for mange virksomheder – i værste fald i form af en konkurs, som vi allerede i januar har set en stor stigning på.
Risiko for bøder og straf
Revisor Per Kristensen fra 2+ Revision peger desuden på, at mange mindre firmaer, der selv har håndteret ansøgningerne, har indleveret dem på et forkert grundlag. Og de risikerer også store problemer fremover. 
Efterbetalingen vil blive pålagt renter, og der kan blive brug for at købe rådgivning for at finde ud af, om betingelserne faktisk har været overholdt på ansøgningstidspunktet. Endvidere er der jo risiko for bøder og straf, idet disse sanktioner er skærpet væsentligt under coronaperioden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?