Nyt studie: Så få får senfølger efter coronavirus

Foto: Ronny Hartmann/AFP/Ritzau Scanpix

Frygten for senfølger efter smitte med coronavirus har fyldt meget i medierne. Men et nyt dansk studie tyder på, at der ikke er grund til bekymring.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Langt de fleste coronasmittede oplever kun milde symptoner og bliver hurtigt raske igen, mens kun ganske få får alvorlige senfølger.

Det viser et nyt danske studie, der netop er blevet udgivet i i det velansete videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Tidligere studier har typisk set på senfølger blandt de patienter, der har været så hårdt ramt af coronavirus, at de har været indlagt.

Men da kun 5 procent af alle smittede i Danmark har været indlagt, har det danske studie valgt at fokusere på de 95 procent, der oplever et mildt forløb med coronavirus.

Reimar W. Thomsen, overlæge på Aarhus Universitet og medforfatter til studiet, opsummerer studiets hovedbudskab til DR Nyheder:

– Danskere, der får en mild omgang af coronasmitte og ikke bliver indlagt på hospitalet med corona, har en lav forekomst af alvorlige senfølger et halvt år efter smitten.

Han fremhæver endvidere, at andre studier tyder på, at omkring 10 procent af alle smittede får senfølger som f.eks. træthed eller påvirket lugtesans i nogle uger.

Af det danske studie fremgår det da også, at coronasmittede i månederne efter smitten havde 20 procent mere kontakt end almindeligt til praktiserende læger og bl.a. indløste lidt flere recepter på astmamedicin.

– Konklusionen er, at mild corona sjældent giver alvorlige senfølger. Mange er bekymret for kroniske senfølger, hvis man blot har været smittet med corona, men der er intet, der tyder på, at det er særlig hyppigt. Langt de fleste med et mildt forløb får ingen eller få alvorlige senfølger. Det må være betryggende for især yngre mennesker, hvor smitten lige nu er stigende, siger Reimar W. Thomsen til DR og tilføjer:

– Vi kan ikke bruge studiet til at sige, at mild corona ikke betyder noget. Det kan sagtens betyde noget for livskvaliteten for de måske 10 procent af de smittede, der får generende senfølger som langvarig træthed eller lugtetab.

– Men det er ikke livstruende og alvorligt, og langt de fleste bliver aldeles friske igen. Så må man gøre op med sig selv, om man synes det er det værd at blive smittet og være blandt de 10 procent der får genererende symptomer.

Ca. 10.500 danskere, som blev testet positive for coronavirus fra marts til maj sidste år, indgår i det danske studie.

Forskerne bag studiet har frasorteret personer, som har været indlagt.

De smittede, der ikke har været indlagt i perioden, er fulgt i sundhedsregistre fra 14 dage efter smitten og seks måneder frem. Her er det undersøgt, om man er startet på nyt receptpligtig medicin, eller om man har haft kontakt til et hospital eller egen læge.

De smittede er sammenlignet med cirka 80.000 danskere, som blev testet negative for coronavirus i samme periode.

[adning id="17957"]

Fik du læst?