”Jeg tror, Venstre havde stået markant stærkere i dag, hvis Søren Gade var blevet formand den aften i stedet for Løkke”.
Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk
Sådan lyder det fra B.T.s politiske analytiker Søs Marie Serup, som understreger, at der er tale om en hypotetisk situation.
– Søren Gade har en personlig autoritet og en evne for at holde sammen på ting. Jeg tror ikke, at Inger Støjberg havde forladt partiet, og jeg kunne godt forestille mig, at Kristian Jensen havde haft en væsentlig rolle i partiet i dag, siger hun.
Denne holdning deles af den mangeårige Venstre-profil og borgmester i Herning Lars Karup.
Lars Karup var selv til stede under det berømte drama i Odense Congres Centers kælder i år 2014.
Her mener han, at det havde været bedre for venstre, hvis Søren Gade havde overtaget formandsposten.
– Set i bakspejlet tror jeg, at det havde været bedre for Venstre, hvis Søren var blevet formand.
Det skriver han i sin nye bog ”Mennesker og muligheder” under kapitlet ”Dramaet i kælderen”, hvor han kommer ind på dramaet, om hvordan næstformand Kristian Jensen forsøge at erobre formandsposten, men hvor det alligevel endte med, at Løkke blev sidende.
I kapitlet beskriver Lars Karup, hvordan han selv aktivt støttede Lars Løkke men ellers var med til at få Søren Gade overtalt til at blive formand i stedet for Kristian Jensen, i tilfælde af at Løkke måtte absentere sig.
Og når han ser tilbage den dag i dag, mener han altså, at det havde været bedst, hvis resultatet var endt med, at Søren Gade blev formand i stedet for Lars Løkke.
Det endte dog med at blive Lars Løkke, som fortsatte med formandsposten lige indtil august 2019, hvor han efter et større drama blev presset til at trække sig oven på møder i Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse.
Forud havde Løkke lagt op til at danne regering over midten med arvefjenden Socialdemokratiet, hvilket kom som et chok for de fleste partifælder og skabte krise internt i Venstre.
Herefter overtog Jacob Ellemand-Jensen formandsposten, hvor der også allerede har været intense konflikter. Den mest dramatiske var med næstformand Inger Støjberg, som måtte forlade partiet og blive løsgænger.
Grundet den interne uro i partiet har mange af vælgerne valgt at flygte til andre partier. I målingerne ligger Venstre på omkring 11-12 procent, hvor valgresultatet i 2019 gav venstre 23,4 procent af stemmerne.
Søs Marie Serup mener, at det kunne være et godt bud med en erfaren politisk profil som Gade, hvis Jakob Ellemand-Jensen på et tidspunkt forlader posten.
Kunne du lide artiklen her?
Så bliv medlem af Indblik, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.