Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
De løbende valgprognoser tyder på at det blive et uhyre tæt valg, med knap et par procenter til at skille rød og blå blok, som dertil skiftevis falder til hver deres fordel.
Som det ser ud nu, kan Mette Frederiksen og Socialdemokratiet/støttepartier næsten samle de gyldne 90 mandater, hvis alle Nordatlantiske mandater går til rød blok.
Dette skyldes blandt andet, at det ellers dødsdømte parti, Alternativet, igennem de seneste par uger har været skiftevis nede og over spærregrænsen med 2,2 procent i sidste uge.
Derfor kan de Nordatlantiske mandater nu blive altafgørende for valgets udfald, beretter TV2.
Lokale meningsmålinger spår om status quo
På Færøerne spås det, at Socialdemokratiets og Venstres søsterpartier i ø-regionen, henholdsvis Javnadarflokkurin og Sambandsflokkurin, igen får et mandat hver som ved sidste valg.
På Grønland forventes der en stemmeprocent på 50 procent udgjort af godt og vel 20.000 grønlændere.
Lokale meningsmålinger for områderne melder ligeledes om, at det formentlig bliver de eksisterende medlemmer af Folketinget fra Grønland, der får lov til at fortsætte.
Heriblandt Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, der er Socialdemokratiets søsterparti, som ved valget i 2019 som 22-årig blev det yngste medlem af Folketinget.
Lektor om regeringsdannelse: Arktisk sikkerhed i højsædet – ikke bogstavskombinationer
Lektor Rasmus Leander Nielsen fra Grønlands Universitet i Nuuk fortæller til TV2, at det er svigtede børn, sundhed og sikkerhed, der fylder i valgkampen i Grønland og på Færøerne frem for bogstavkombinationerne for en ny dansk regering.
Derfor bliver det spændende at se, om loyaliteten mellem søsterpartierne bliver tilsidesat for at gøre plads til de betændte emner.
Ser man nemlig på prognoserne for Danmark, står det, som førnævnt, på nuværende tidspunkt til et dødt løb mellem blokkene.
Udover de tidligere venstrefolk Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg, der med deres respektive politiske projekt Moderaterne og Danmarksdemokraterne formodes at kunne blive kongemagere i forbindelse med statsministerposten, så bliver de Nordatlantiske mandater også vigtige for hvem end der vil stå i spidsen for en kommende regering.
Lektor Rasmus Leander Nielsen mener derudover generelt, at Grønland og Færøerne bør prioriteres grundet Arktis voksende sikkerhedspolitiske rolle.
Og endnu mere er dette relevant grundet de russiske aktiviteter i området, hvis de nuværende krigstilstande i Ukraine tager til.