Offentlig ældrepleje får særstatus med 245 mio. fra statskassen

Der er ikke ligestilling mellem offentlige og private aktører i ældreplejen, hvor millioner går direkte til det offentlige.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Offentlig ældrepleje får særstatus med 245 mio. fra statskassen

Der er ikke ligestilling mellem offentlige og private aktører i ældreplejen, hvor millioner går direkte til det offentlige. Det minder om diskrimination, mener brancheforening. 
Af Lars Abild, redaktion@indblik.net
Antallet af pladser på offentligt ejede plejehjem styrtdykker fra knap 7.000 i 2010 til knap 3.000 sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik. Og de store generationer er på vej, så trykket på sektoren bliver fortsat voldsomt større.
Antallet af ”ældreboliger fortrinsvis til ældre”, som Danmarks Statistik formulerer det, er i samme periode faldet fra 34.474 til 32.125.
Den største vækst rent procentuelt er sket med de såkaldte friplejeboliger, ejet af private aktører. Fra 519 til 1.199 i samme periode. De fylder altså ikke meget i det store billede, men der er flere friplejehjem på vej i disse år.
Farvel til ligestilling
Disse plejehjem får imidlertid ikke de samme vilkår som de plejehjem, kommuner ejer og driver. Det viser et dugfrisk eksempel, som handler om ikke mindre end 245 mio. kr. hentet i statskassen.
I første omgang løber fristen ud for at ansøge 19. oktober, og hver ansøgning skal mindst være på fem mio. kr.
Det fremgår af pressemeddelelsen fra Sundhedsstyrelsen:
”Ny pulje på 245 mio. kr. skal styrke omsorg og nærvær i ældreplejen”, og videre: ”Kommuner kan fra i dag søge om midler til at udvikle og afprøve nye innovative veje til at styrke omsorg og nærvær for borgere i ældreplejen.”
Sundhedsstyrelsen uddyber:
”Formålet med puljen er at afprøve nye og innovative veje til at skabe mere omsorg og nærvær for de ældre, herunder veje der kan være med til at reducere unødvendige dokumentationskrav og dermed frigøre tid til den enkelte ældre. Det kan fx være projekter, der udvikler og afprøver nye metoder, faglige tilgange, samarbejdsmodeller eller nye organiseringsformer.”
Kommunerne først
Rækkefølgen for, hvordan det skal ske, viser, at det det er kommunerne, der har fat i den lange ende:
”En kommune skal være den primære ansøger, men der er intet til hinder for at inddrage andre aktører. Kommunerne kan således søge selvstændigt eller flere kommuner i samarbejde. Og som en del af projekterne kan der også indgås samarbejde med relevante parter, fx civilsamfund, regioner, interessenter på ældreområdet eller private aktører som fx private hjemmeplejeleverandører eller friplejehjem.”
Indblik.net har talt med flere aktører i den private plejesektor, der ikke ønsker at udtale sig til citat af hensyn til reaktionen fra deres kunder – kommunerne. Men flere siger, at de føler, at det, at de er tvunget til at søge med et offentligt plejehjem eller f.eks. en kommune, nemt kan komme til at være en situation, hvor de er lillebror i processen. De vil ligestilles.
Hvorfor ikke så mange idéer som muligt
Cirka 15 procent af den samlede ældrepleje udføres af ikke-kommunale aktører. Altså selvejende plejehjem, friplejehjem og udliciterede plejehjem, hvor man angiveligt nu ikke får input fra, hvad de måtte have af innovative ideer og mulige tiltag, som muligvis kan benyttes i andre del af ældreplejesektoren. Den må formodes at blive større i takt med befolkningsudviklingen.
I brancheorganisationen Dansk Erhverv er det da også et så voldsomt ord som diskrimination, der trænger sig på.
Troels Yde Toftdahl er velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv. Han siger, at det desværre ikke er første gang, de ser, at den offentlige del af plejesektoren får en særstatus, og at det på den ene eller anden måde dømmer de private ude.
”Når man ser på sådan en pulje, hvor det alene er offentlige aktører, der ikke direkte kan søge, så må man sige, at hvordan man end vender og drejer det, at det er en diskrimination af den private plejesektor. Jeg ved ikke, om det er en ideologisk og politisk kamp. Man kan få den tanke, da finder sted mange gange med sådanne puljer. Det kan også være, at den private sektor bliver overset, når man laver sådanne puljer, men det må ændres, så man stiller alle lige,” siger han.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][qk_post id=”8840″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][qk_post id=”9014″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][qk_post id=”9258″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?