Afsløring: Heunicke og SSI takkede nej til tilbud, der kunne have afværget testkaos

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Sundhedsministeriet og SSI takkede nej til et tilbud, der kunne have opskaleret den danske pcr-testkapacitet med op mod 200.000 daglige test.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk 

Det afslører en intern mail, som B.T. har fået indsigt i.

Dette er ifølge eksperter et stort problem, da de frygter, at smitten med coronavirus spreder sig unødigt, fordi folk skal vente for længe på at blive pcr-testet. Folk skal nemlig, som det er nu, vente op til fem dage på at få foretaget en pcr-test.

Dette betyder bl.a., at mange danskere i stedet tager de mere usikre kviktest, der også udbydes.

Tidligere på året fik Statens Serum Institut (SSI) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) dog et tilbud fra den danske virksomhed Pentabase, der kunne have afværget dette testkaos.

Tilbuddet lød på, at virksomheden kunne hjælpe med at opskalere den danske pcr-testkapacitet med 100.000 – 200.000 test om dagen.

SSI og Heunicke valget dog den 18. november at takke nej til dette tilbud, da de mente, at den daværende kapacitet på 170.000 test om dagen var nok, og at man derfor ikke behøvede at få private aktører som Pentabase med ind over.

Det ærgrer den administrerende direktør i PentaBase, Ulf Bech Christensen.

Han mener, at en opskalering af pcr-testkapaciteten muligvis kunne have været med til at forhindre den nedlukning, som man netop har indført fra politisk hold.

– Det er frygteligt, at vi nu står over for endnu en nedlukning og en meget høj smitte, som måske kunne være mindre, hvis vi ikke havde stået i akut mangel på pcr-test, siger han til B.T.

Da sundhedsminister Magnus Heunicke for tiden selv er smittet med covid-19, kan han ikke stille op til interview i sagen.

Dog fortæller Sundhedsministeriet til B.T., at man nu – tre uger efter at man takkede nej til tilbuddet fra PentaBase – er gået i dialog med private aktører, der kan tilbyde pcr-test.

PentaBase er en dansk bioteknologivirksomhed med hovedsæde i Odense, som i samarbejde med Novo Nordisk og Rigshospitalet har udviklet en pcr-test, der med direktørens egne ord har kortere svartid end de pcr-test, staten bruger i dag – og som angiveligt samtidig sikrer færre falsk positive-svar.

[adning id="17957"]

Fik du læst?