Aktindsigt afslører: Aflivning af mink kunne være stoppet

Shutterstock

Efter fem måneders ventetid viser en ny aktindsigt, at aflivningen af de danske mink baserede sig på et falsk grundlag og kunne være blevet stoppet.

Af Philip Friis, philip@indblik.net

Tilbage i efteråret 2020 blev der konstateret smitte med covid-19 på flere danske minkfarme, og situationen blev løbende overvåget af de danske sundhedsmyndigheder.

Særligt da der den 2. november blev testet positivt for covid-19 på en minkfarm, der tidligere havde haft smitte, begyndte panikken at brede sig.

Den socialdemokratiske regering anført af statsminister Mette Frederiksen (S) gav kort tid herefter dødsstødet til de danske minkfarme, idet man beordrede alle minkavlere i Danmark at slå deres minkbesætninger ihjel.

Denne beslutning viste sig senere at være foretaget på manglende lovgrundlag, og som konsekvens heraf blev daværende fødevareminister, Mogens Jensen tvunget til at gå af.,

Derudover har den ulovlige aflivning af minkene også medført til en igangværende granksningskommission, som skal kulegrave forløbet omkring minkaflivningen og forsøge at placere ansvaret hos de involverede parter.

Men  nu viser det sig yderligere, at selv det faglige for af aflivningerne heller ikke var gyldigt

Minkene kunne være blevet reddet

Efter godt fem måneders ventetid har TV2 Nord nu endelig fået aktindsigt i sagen fra Statens Serum Institut(SSI) og det er især dokumenterne for de positive test, der blev fundet d. 2. november, der er tankevækkende.

Argumentet for at begynde at slå alle danske mink ihjel byggede på en formodning om,at minkfarmen, der allerede havde været testet positiv én gang, var smittet på ny grundet en mutation.

Men det fremgår af de nye informationer, at SSI den 10. november 2020 hastebehandlede de positive prøver fra den testede minkfarm.

Og svarene, der lå klar den 18. november, viser, den testede minkfarm ikke var blevet ramt af ny smitte, men at smitten var den samme, som blev påvist på farmen i august måned samme år.

Regeringen fortsatte aflivning uden grundlag

Aktindsigten fremlægger, at regeringen den 18. november bliver præsenteret for de centrale informationer, der således viser, at aflivningen kan stoppe, idet der ikke er tale om en ny mutation.

Men aflivningen af minkene fortsatte på trods af det manglende grundlag, både lovmæssigt såvel som testmæssigt. Og således blev det dødsstødet for et helt erhverv, mere end 13 millioner mink og en medfølgende regning for danskerne på minimum 19 milliarder i erstatning til minkavlerne

Udover at ignorere de vitale informationer, har chefdyrlæge for Landbrugets Veterinær Konsulenttjeneste, Kenneth Krogh, udtalt, at hans team af dyrlæger med speciale i mink aldrig er blevet spurgt til råds i sagen.

Regeringen har ikke på noget tidspunkt i processen for afviklingen af den danske minkbranche, henvendt sig til Krogh og hans team, der beretter til TV2 Nord, at han har følt sig magtesløs, og fortsætter:

– Vi er uddannet og vant til at håndtere den slags ting, men vi blev koblet af fra begyndelsen. Vi har prøvet at henvende os til Folketingets Fødevareudvalg.

– Vi prøvede at gå til medierne, og vi sendte breve til myndighederne, men der var ingen, der ville høre på os. Det har været en stor faglig, frustration, at vores viden ikke blev brugt.

”Man skulle have stoppet prompte”

Kritikken er også tilstedeværende i folketinget, hvor folketingsmedlem og sundheds- og landbrugsordfører for De Konservative, Per Larsen, udtaler:

– Man skulle selvfølgelig prompte have stoppet aflivningen af mink, når man kunne se, at grundlaget beslutningen var taget på ikke var i orden.

– I stedet fortsatte man bare med hjælp fra politiet, Hæren og Fødevarestyrelsen oven i købet, selv om man vidste, at beslutningen faktisk også var ulovlig. Det er helt grotesk, at man på den måde har aflivet et helt erhverv, siger han til TV 2 Nord

Men aflivningen blev ikke stoppet prompte. Den fortsatte.

Som svar til den nye afslørende aktindsigt og kritikken fra bl.a. Kenneth Krog og Per Larsen, forklarer Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, at regeringen handlede hurtigt i hensyn til danskernes sundhed.

– Vi tog udgangspunkt i den meget, meget klare risikovurdering, som seruminstituttet kom med, og som Sundhedsstyrelsen efterfølgende bakkede op om.

– Nemlig, at når der er tale om en coronapandemi, så er det forbundet med en stor risiko at fortsætte med enhver form for minkavl, og det var derfor, vi tog den beslutning 3. november, og det var derfor, vi fulgte den op, siger ministeren til TV 2 Nord.

[adning id="17957"]

Fik du læst?