Amerikansk domstol afviser unges klimaretssag

21 unge amerikanere har lidt nederlag i forsøget på at sagsøge USA’s regering. Sagsøgerne hævdede, at regeringen havde brudt forfatningen med sin klimapolitik, men fredag faldt sagen.
Foto: Victoria Pickering

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Amerikansk domstol afviser unges klimaretssag

21 unge amerikanere har lidt nederlag i forsøget på at sagsøge USA’s regering. Sagsøgerne hævdede, at regeringen havde brudt forfatningen med sin klimapolitik, men fredag faldt sagen.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Sidste fredag bød på nederlag til de 21 unge amerikanere, som de senere år har kørt en retlig proces mod den amerikanske stat om klimaspørgsmålet i sagen Juliana v. United States, opkaldt efter gruppens talsmand Kelsey Juliana. Men nu har 9. Circuits appeldomstol besluttet ikke at fortsætte sagen.
Påstanden fra de unge mennesker var, at klimaændringerne truer retten til liv og frihed garanteret i den amerikanske forfatning, og kendte klimastemmer som Greta Thunberg har støttet deres sag.
Afvisningen hænger sammen med, at politiske sager som klimaspørgsmålet er op til lovgivende og udøvende magt at tage sig af. Hvis de unge mennesker vil have gennemført deres krav – der blandt andet omfatter en udfasning af fossile brændstoffer – må de bruge mere gængs politiske metoder for at ændre verden.
En enkelt dommer var dog på Juliana-gruppens side og udtrykte dissens, inden hun blev stemt ned af de to andre. Havde en yderligere dommer taget hendes parti, kunne sagen nu være på vej til den amerikanske højesteret. Sådan skulle det ikke gå, i hvert fald i denne omgang. Men advokaterne, der repræsenterer de 21 unge, har lovet at fortsætte deres forsøg på at gennemføre klimapolitik ad rettens vej.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4776″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Også andre søgsmål og klager om klimaet bliver forsøgt: Torsdag klagede en forsamling af indfødte amerikanere over den amerikanske regering til FN. Deres påstand lyder, at deres menneskerettigheder er overtrådt, fordi USA har tilladt klimaændringer at ødelægge deres historiske territorier i staten Louisiana.
Kilder: VOX, Reason, Washington Post, Wikipedia m.fl.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4397″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4347″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2763″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?