Antal konkurser stiger med 150 procent: Nedlukningen rammer erhvervslivet hårdt

Bisnode

I visse kommuner er antallet af konkurser endda steget med over 500 og 600 procent.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net

I første kvartal af 2021 er antallet af konkurser steget med hele 150 procent sammenlignet med første kvartal sidste år.

Således er 3183 virksomheder gået konkurs alene i de første tre måneder af 2021.

Det fremgår af en opgørelse fra data- og analysefirmaet Bisnode.

– Vi har set det være på vej, og nu er det en kendsgerning, en virkelig kraftig stigning i antallet af konkurser i Danmark. Det har ramt hårdt og bredt i flere brancher, og vi kan kun håbe på, at opsvinget går så godt som muligt, siger Christian Anders Elkjær fra Bisnode i en pressemeddelelse og tilføjer:

– Men det, der er bekymrende, er, at vi endnu ikke ved, om vi har set det værste endnu med hensyn til konsekvenserne af pandemien.

Her er antallet af konkurser steget med 664 procent

Af Bisnodes opgørelse fremgår det, at visse regioner og kommuner er særligt hårdt ramt af konkurser som følge af coronapandemien og de vidtgående nedlukninger og restriktioner.

F.eks. er der i hovedstadsregionen i 2021 indtil nu registreret 1963 konkurser mod 568 i samme periode i 2020. Det er en stigning på hele 248 procent.

Samtidig er antallet af konkurser i Gladsaxe Kommune steget med 664 procent, mens også  Lyngby-Taarbæk og Hvidovre er hårdt ramte med stigninger på hhv. med 538 procent og 500 procent.

Antal konkurser falder i Norge og Sverige

På den anden side er antallet af konkurser faldende i vores nabolande Norge og Sverige.

I Sverige ses et fald i antallet af konkurser på 13 procent i første kvartal, mens de norske tal viser et fald på 31,8 procent i denne periode sammenlignet med samme periode sidste år.

– Det er lidt underligt, at der er så store forskelle på konkurstallene mellem Danmark og vores nabolande. 

– Det store spørgsmål er, om der også fremover vil være så store forskelle, eller om Danmark bare mærker konsekvenserne af coronakrisen i erhvervslivet først, og at Sverige og Norge også vil opleve store stigninger i antallet af konkurser frem mod sommer. Meget kan tyde på det, lyder det fra Christian Anders Elkjær.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?