Bagmandspolitiet dropper sigtelser mod Danske Bank-topchefer i hvidvasksag

Søik dropper sigtelser mod Danske Bank-topchefer i hvidvasksag
Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters

Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet (Søik), også kendt som Bagmandspolitiet, har frafaldet sigtelser for overtrædelse af lovgivning om hvidvask mod tre tidligere direktører i Danske Bank.

Det drejer sig om Thomas Borgen, Henrik Ramlau-Hansen og Lars Stensgaard Mørch.

Det bekræfter de alle tre over for Børsen.

Thomas Borgen var administrerende direktør i Danske Bank, mens Henrik Ramlau-Hansen var økonomidirektør. Lars Stensgaard Mørch var tidligere direktør for udenlandske aktiviteter.

Den historiske sag handler om hvidvask for milliarder i bankens estiske filial.

Thomas Borgens advokat, Peter Schradieck fra advokatfirmaet Plesner, har torsdag modtaget beskeden. Det siger han til Børsen.

– Vi har hele tiden været af den klare opfattelse, at der intet grundlag var for nogen sag, hverken juridisk eller på baggrund af sagens dokumenter og beviser i øvrigt.

– Det er glædeligt, at Søik også er kommet til samme konklusion, lyder det.

I en skriftlig kommentar fra Søik til en række medier, herunder Ritzau, bekræftes beslutningen.

– For at enkeltpersoner kan dømmes efter hvidvaskloven, kræver det, at de har udvist grov uagtsomhed. I denne sag har vi foretaget en meget omfattende og grundig efterforskning med en række forskellige efterforskningsskridt.

– På den baggrund er det Søiks samlede, juridiske vurdering, at der ikke er beviser for, at nogen enkeltpersoner har udvist uagtsomhed i sådan en grad, at den kan karakteriseres som grov, og at de dermed har overtrådt lovgivningen, skriver fungerende chef i Søik Per Fiig.

Fiig understreger, at Danske Bank fortsat efterforskes for at have overtrådt lovgivningen om hvidvask.

Der er dog ikke længere sigtede enkeltpersoner i sagen. Dermed har Søik nu frafaldet sagerne mod alle nu tidligere ledende medarbejdere, som politiet tilbage i marts 2019 havde sigtet.

Fra 2007 til 2015 flød der cirka 1500 milliarder kroner fra udenlandske kunder gennem den estiske filial i Danske Bank, har en undersøgelse vist.

En stor del af dem vurderes at være mistænkelige. Thomas Borgen trak sig siden som øverste direktør, og i 2019 lukkede banken i Estland.

Det er kommet frem, at der også er et stort amerikansk søgsmål mod Danske Bank og Thomas Borgen anlagt ved danske domstole.

Børsen beskriver det som en erstatningssag anlagt af den amerikanske stat, mens der ifølge Danske Bank er tale om et privat søgsmål, der af teknisk-juridiske grunde bliver håndteret af et regeringsorgan, fordi det foregår i et andet land.

Kravet lyder på 10 millioner kroner – men Børsen erfarer fra anonyme kilder, at det kan stige til “et stort trecifret millionbeløb”.

Bag søgsmålet står to parter. Den ene er USA, mens den anden er Federal Retirement Thrift Investment Board, der har ansvar for en af de største statslige pensionskasser.

Det er dog ikke kun USA, der har anlagt søgsmål mod banken. Der er ifølge Børsen 340 danske søgsmål med samlede krav på 15,1 milliarder kroner.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?