Beskæftigelse i det offentlige stiger uventet med 2.000 i marts.

Den burde have faldet på grund af færre podere. Siden Corona startede, er beskæftigelsen steget med 34.000 årsværk.

Kommentar af cheføkonom Mads Lundby Hansen – CEPOS

Det er bemærkelsesværdigt og glædeligt, at beskæftigelsen stiger med 16.000 personer i marts. I marts blev arbejdsmarkedet i hvert fald ikke rystet af krigen i Ukraine, høje inflationstal m.v.

Men tallene giver også anledning til at rejse advarselsflaget på to områder. For det første burde Wammen stramme finanspolitikken mere end tilfældet er. Beskæftigelsen ligger langt over det strukturelle niveau og vi er tæt på en overophedning i dansk økonomi.

“Den offentlige beskæftigelse er steget med 2.000 i marts sammenlignet med februar. Der er i marts 34.000 flere offentligt ansatte sammenlignet med februar 2020, dvs. før Corona. Det svarer til en stigning på 4,1 pct. Det er bekymrende, at den offentlige beskæftigelse ikke falder i takt med udfasning af Corona-restriktioner. Behovet for podere og sundhedspersonale burde blive reduceret. Den høje offentlige beskæftigelse presser det private arbejdsmarked. En ekstra offentligt ansat er lig med en færre privat ansat. Noget tyder på, at regeringen har brugt Corona til varigt at udbygge den offentlige beskæftigelse.

[adning id="17957"]

Fik du læst?