Bidens første 100 dage i Det Hvide Hus: Har allerede løjet 67 gange

Melina Mara/AFP/Ritzau Scanpix

Joe Biden har nu været USA’s præsident i 100 dage. På den tid har han ifølge et nyt, stort faktatjek allerede formået at lyve hele 67 gange.

Af Philip Friis, philip@indblik.net

Den anerkendte amerikanske avis The Washington Post har i et nyt faktatjek offentliggjort nogle interessante statistikker for den nyligt indsatte amerikanske præsident, Joe Biden.

Det var den 20. januar at Biden blev svoret ind som den 46. præsident i USA, hvilket betyder, at han netop har rundet sine første 100 dage på posten.

Og forbindelse med dette jubilæum kan The Washington Post berette, at det allerede er blevet til 67 løgne fra den nye præsident..

Derfor er det ikke kun op ad trapperne til Air Force One, at Biden er snublet som præsident indtil videre, og blandt de gange, hvor han er snublet over sandheden, skiller særligt to løgne  sig ud.

Løj om ny valglov

Der blev i slutningen af marts i år vedtaget nogle ændringer af valgloven i delstaten Georgia.

Idet ændringerne blev gennemført med et republikansk flertal, blev de mødt med en kras kritik fra flere forskellige demokrater i USA – ikke mindst fra selve den demokratiske præsident.

Hele tre gange løj Biden om den nye valglov ifølge The Washington Post, idet han sagde, den nye valglov ville skære ned på tidsrummet, hvori folk kan stemme.

Derudover postulerede præsidenten, at valgloven især ville ramme minoriteter, idet han sagde, det ville blive svære at brevstemme.

Dette er løgn.

Tidsrummet blev ikke formindsket, da åbningstiden for valglokalerne på valgdagen ikke er blevet ændret. Og derudover er der endda kommet udvidet adgang til at brevstemme i delstaten ved hjælp af den nye valglov.

Løj om Trump og udenlandske firmaer

Den anden af de to største løgne, Biden har fortalt i sine første 100 dage, omhandler hans forgænger, Donald Trump.

The Washington Post har registeret, Biden hele fire gange har sagt, der har været en stigning på 30 procent i tildelingen af kontrakter fra USA til udenlandske firmaer.

Samt at Trump som præsident ydermere udvidede adgangen for udenlandske firmaer til statsbetalt arbejde i USA.

Dette er også løgn.

Ifølge faktatjekket var der givetvis en stigning, men ikke en stigning på noget nær de 30 procent, Biden postulerede. Stigningen var i stedet på mellem 8,4 og 11 procent alt afhængigt af regnemetoden.

Biden skjuler sig mere end Trump

I løbet af valgkampen op til præsidentvalget i slutningen af sidste år var et af de store samtaleemner Bidens offentlige optrædener, eller mangel på samme.

Til sine Trump-rallies jokede Trump ofte med, at ”Sleepy-Joe gemte sig i sin kælder”. Men sammenligner man antallet af offentlige optrædener for Bidens første 100 dage som præsident med Trumps offentlige optrædener i sine første 100 dage, så taler tallene til en vis grad ind i joken.

En anden opgørelse, der denne gang kommer fra Factaba.se, er blevet citeret af blandt andre The Washington Post og Reuters, og fremlægger, at imens Trump afholdte 37 taler i sine første 100 dage, har Biden kun afholdt to.

Derudover har Biden også kun afholdt to pressemøder mod Trumps ni. Men det er især på de sociale medier, at man kan observere den største forskel, da Biden har tweetet 70 procent færre gange end sin forgænger.

[adning id="17957"]

Fik du læst?