Coronapas på vej: Nu kan virksomheder byde ind på opgaven

Nu er opgaven om at udvikle et digitalt coronapas sendt afsted
Foto: Sundhed.dk

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Opgaven med at udvikle et digitalt coronapas er kommet et skridt videre, da virksomheder nu kan byde ind på opgaven.
Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Der er tale om en app, hvor man vil kunne fremvise, om man er vaccineret og prøvesvar fra coronavirus.
Opgaven med det digitale coronapas er delt i to. Den ene opgave er at udvikle selve app’en, der skal være “brugervenlig” og kunne vise vaccinationstatus og testsvar fra både PCR-test og lyntest samt immunitet ved tidligere smitte.
Den anden del af opgaven går på at opdatere en del af it-infrastrukturen – herunder hjemmesiden sundhed.dk – som skal kunne tale sammen med app’en.
Det digitale coronapas skal være klar i maj. Fire selskaber har tidligere i processen været til møde hos Digitaliseringsstyrelsen for at præsentere deres bud på et coronapas. Det er Netcompany, IBM, Trifork og Visma.
I første omgang er coronapasset tiltænkt til at kunne fremvises, hvis man skal rejse til et land, hvor der er krav om negativ test eller vaccination. Derfor skal app’en også kunne matche de krav, der er i EU.
Hos Billund Lufthavn kalder administrerende direktør Jan Hessellund coronapasset et vigtigt element i at få gang i rejser igen.
– Det vil betyde, at vi kan komme tilbage til at rejse, som vi kendte det før covid-19. Det vil være rigtig godt for os, siger han.
Han kalder det afgørende, at coronapasset bliver ensartet, så det kan bruges enkelt på tværs af de forskellige EU-lande.
Erhvervslivet håber, at passet også vil kunne bruges som led i en genåbning af Danmark og for eksempel være adgangsbillet til koncerter eller fodboldkampe.
Hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, kalder Rikke Zeberg, chef for digitalisering, coronapasset for afgørende for at få genåbnet Danmark.
– Ud over vaccinerne er coronapasset det helt afgørende værktøj til genåbning af samfundet, ligesom det er et af de vigtigste værktøjer til at sikre en varig genåbning og undgå en ny bølge af nedlukninger.
– Med en vaccine eller et hurtigt svar på en kviktest og et coronapas i hånden kan man med et dugfrisk resultat for eksempel gå i biografen, tage på universitetet eller sætte sig i et fly med en minimal risiko for at bringe smitten med sig, siger hun i en skriftlig kommentar.
I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er der også opbakning til det videre arbejde.
– Det er godt nyt og tiltrængt fremdrift med coronapasset. Det skal være med til at åbne for eksempel festivaler og koncerter, rejser og tilskuere til kampe, mens smitten stadig er her, siger direktør Brian Mikkelsen.
Der er en gruppe på tusindvis af danskere, som ikke har en smartphone og derfor ikke vil kunne bruge det digitale coronapas.
Finansministeriet oplyser, at man vil kunne printe en side med sin test- og vaccinationsstatus på sundhed.dk.
Hvis man ikke har en computer eller NemID, vil en løsning kunne være at henvende sig til egen læge og få en udskrift.
– Dette er dog stadig under nærmere afklaring, oplyser Finansministeriet i en mail.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?