Dansk studie har givet genlyd i hele verden: Beskytter mundbind dig mod coronasmitte?

Foto: Claudio Schwarz/Unsplash

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Beskytter mundbind dig mod coronasmitte? I et meget omtalt dansk studie er forskere kommet frem til et helt andet svar, end de forventede.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Mundbind – eller masker, som de også kaldes – er for mange danskere blevet en del af hverdagen det sidste års tid, hvor coronavirusudbruddet har raset. Men samtidig har der været livlig debat om, hvorvidt mundbindene egentlig beskytter mod coronavirus, særligt, når de anvendes i det offentlige rum.
Det meget omtalte danske maskestudie ”DANMASK-19”, som løb fra starten af april til juni 2020, har undersøgt dette.
I studiet har forskere fra Københavns Universitet undersøgt 6024 deltagere. Den ene halvdel fik kirurgiske masker og de blev bedt om at bære dem udenfor hjemmet. Den anden halvdel havde ikke maske på.
Dengang var to procent af den danske befolkning smittet med coronavirus, men der var ikke maskepåbud, kun opfordring til at holde afstand til andre og spritte hænder.
Forskere bag studie fik helt andre resultater end forventet
Forskerne forventede at kunne dokumentere at maskerne ville halvere risikoen for smitte. Men de fandt frem til nogle noget anderledes resultater.
42 personer i maskegruppen blev smittet (1,8 procent) mod 53 blandt dem, der ikke bar maske (2,1 procent).
Denne forskel er ikke signifikant, kunne lederen af studiet, professor Henning Bundgaard, konkludere.
Studiet bekræfter ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20 procent.
Dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren. Dermed fandt forskerne med studiet altså ikke noget håndfast bevis for, at det at bære maske beskytter mod smitte med coronavirus.
Rigshospitalets studie af brugen af masker, kom til at gå verden rundt og erobrede andenpladsen i en top-100 over de mest omtalte videnskabelige studier sidste år.
I den profilerede amerikanske avis New York Times kunne man f.eks. læse en artikel med overskriften “A New Study Questions Whether Masks Protect Wearers. You Need to Wear Them Anyway.”
Af denne artikel fremgik det, at professor Mette Kalager fra universitetet i Oslo mente, at maskerne kunne have en symbolsk effekt, omend de ikke så ud til at beskytte brugeren.
Herhjemme har regeringen også argumenteret for et krav om mundbind ud fra, at kravet har en opdragende effekt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?