Derfor bør vi håbe på Biden

Joe Biden er trods alt det bedste bud på USA’s præsident, både for USA og Vesten i øvrigt, skriver Stefan Agger i sit første indlæg på Indblik.net.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10198″ img_size=”1200×436″][vc_column_text]Foto: John Skidmore via Flickr[/vc_column_text][vc_column_text]

Derfor bør vi håbe på Biden

Joe Biden er trods alt det bedste bud på USA’s præsident, både for USA og Vesten i øvrigt, skriver Stefan Agger i sit første indlæg på Indblik.net.
Af Stefan Agger, lektor og byrådskandidat (LA)
Forleden havde Indblik.net et opslag, hvor sidens Facebookfølgere kunne tilkendegive, hvilken præsidentkandidat de helst så vinde det amerikanske valg til november. I skrivende stund fredag den 16. er der under opslaget 583 Trumptilhængere og 110 for Biden, herunder mig selv.
Hvilken bedre anledning kunne man ønske sig som ny klummeskriver på Indblik.net? I hvert fald, hvis man som jeg inderst inde er varm tilhænger af ideen om rationel politisk debat, udkæmpet med argumenter og fakta. Derfor vil jeg begynde min karriere som klummeskriver på Indblik med at kigge på, hvorfor vi skal håbe på Joe Biden 3. november.
Først dog en personlig positionering i denne alt for betændte debat: Jeg har aldrig opfattet Trump som hverken fascist eller racist. Jeg har aldrig tænkt at verden ville bryde sammen, fordi vi nu har Trump i Det Hvide Hus. Grundlæggende havde jeg sympati for hans politiske projekt (som måske mest af alt var Steve Bannons) om at være præsident for den glemte og delvist fortabte middelklasse i Rustbæltet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10185″ img_size=”300×300″][vc_column_text]Stefan Agger er lektor i samfundsfag og erhvervsøkonomi, gymnasielærer og byrådskandidat i Lemvig for Liberal Alliance.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Jeg har læst både ’Fire and Fury’ og ’Fear’, og synes egentlig Donald Trump på en del punkter har gjort det bedre, end han har ry for – pressens dækning af hans præsidentperiode har i lange stræk været decideret miserabel og forfærdelig partisk. Så langt vil jeg gætte på, at mange danskere der hepper på Trump frem for Biden, vil være enige med mig.
Det internationale sammenhold
Når vi alligevel skal håbe på Biden som præsident fra januar 2021, så er det for det første på grund af den skiftende verdensorden. Vi har i Danmark og Europa siden 1945 været afhængige af vores venskab og vores forsvarsalliance med amerikanerne, og den afhængighed ser ikke ud til at gå væk foreløbigt: Europa kan ganske enkelt ikke forsvare sig selv i løbet af de første mange år.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hvis man kobler det med en stigende russisk, tyrkisk og særligt kinesisk udenrigspolitisk aktivisme, hvor disse lande i højere grad begynder at opfatte Europa som deres indflydelsessfære, så står det klart, at vi i den grad har brug for en forudsigelig amerikansk præsident, som evner at operere med en ’Grand Strategy’, for hvordan vi i Vesten forholder os til de nye vilkår. Trumps idéer har haft gode momenter i forhold til at tage konflikten med Kina, og de nyere fredsaftaler i Mellemøsten, men generelt er han for dårlig til at pleje alliancer, for uforudsigelig og for selvoptaget til at være en troværdig partner i en urolig verden.
For det andet er der den stigende politiske splittelse i USA ovenpå et hårdt år med raceoptøjer og dårlig håndtering af corona. Hvis USA skal fortsætte sin eksistens som en samlet nation med tro på egne værdier og grundlæggende fortællinger, så er der brug for en anden end Trump: Trump er for krigerisk og for splittende til at være den rigtige præsident til at italesætte national samling i en tid, hvor der desperat er brug for netop det. Biden og Kamala Harris er næppe heller et perfekt valg, men det kan dårligt blive værre.
Det værste, der kan ske, er den politiske midtes implosion, og på trods af deres fejl og mangler kan Biden og Harris forhåbentligt holde sammen på midten og dermed også de amerikanske grundværdier, som udfordres både fra højre og venstre.
Uværdig mand til embedet
Endeligt er der spørgsmålet om karakter. Donald Trump er ganske enkelt en uværdig skikkelse til at beklæde verdens mest magtfulde stilling. Han udstråler og udviser alle de modsatte dyder end man har brug for hos en præsident. Jeg accepterer ikke, at det på nogen måde kan gøres til en ubetydelig biting ved Trumps præsidentskab, sådan som det ellers ofte praktiseres af hans tilhængere. Vi bør ikke med god samvittighed hylde en person, der personificerer forfængelighed, løgnagtighed, dårskab, uvidenhed og en galopperende og gigantisk selvoptagethed.
Derudover kommer endnu vigtigere hans manglende borgerlige og politiske dyder: Det vestlige liberale demokrati hviler på afgørende søjler som upartiske politiske institutioner, lov og ret, frie medier og retfærdige og gennemsigtige politiske valghandlinger: alle sammen nogle som Trump i sin præsidenttid har set stort på, eller direkte har udfordret.
Så gør som jeg, og sæt en passende sum penge på, at Trump vinder den 3. november. Så er du sikker på at det ikke bliver en alt for træls november, uanset udfaldet af valget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5357″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8617″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9999″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?