“Det er helt urimeligt”: Vermund langer ud efter venstrefløjen ovenpå afstemning i folketingssalen

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

“Det er i mine øjne både moralsk forkasteligt og økonomisk uansvarligt”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan indleder Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund et Facebookopslag, hvor hun langer ud efter “den yderste venstrefløj”, som under torsdagens førstebehandling af regeringens finanslovsforslag var imod forslaget om at give færre dagpenge til nyuddannede.

Som det er i dag, kan man efter endt uddannelse få hele 13.644 kroner om måneden i dagpenge op til to år.

Og hvor andre skal have indbetalt til en A-kasse i mindst et år for at optjene ret til dagpenge, gælder der andre regler for nyslåede dimittender, som kan få dagpenge med det samme.

Det koster den danske statskasse omtrent 2,6 milliarder kroner om året, og det er ifølge Vermund “misbrug af offentlige midler”.

– Det er vanvittigt at belønne unge for at være arbejdsløse, når danske virksomheder skriger på arbejdskraft.

– Og det er helt urimeligt over for dem, der aldrig får en universitetsuddannelse, men som kommer ud at arbejde og betaler skat fra dag ét, at de skal betale til, at unge og rørige akademikere får dagpenge og ikke bare tager det job, de kan få, skriver hun.

Pernille Vermund mener, at nyuddannede skal have samme adgang til dagpenge som resten af danskerne.

– Beskeden bør være, at de kan tage det job, der er, tjene deres egne penge, betale deres skat og melde sig ind i en A-kasse. Samfundet har betalt deres uddannelse og givet dem SU undervejs i studierne. Det må være nok.

Hun foreslår, at man i stedet bruger pengene på at hæve ældrechecken med 1.000 kroner om måneden og fjerne modregningen for lønindkomst i pensionsydelser.

Den socialdemokratiske regering præsenterede for nyligt sit finanslovsforslag. 

Få et overblik over det her, og bliv klogere på regeringens reformudspil fra denne uge her.

Det er netop i sidstnævnte, at regeringen lægger op til at sænke dagpengesatsen for nyuddannede. Et forslag, der har skabt vrede, særligt blandt studenterforeninger og partier på venstrefløjen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?