“Det er den største politiske skandale i nyere dansk historie. Desværre holder støttepartierne hånden over Mette Frederiksen”, lyder det fra Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
– Det løber mig stadig koldt ned ad ryggen, når jeg ser tilbage på hvad vores demokrati blev udsat for dengang.
Sådan skriver Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh i et Facebookopslag i anledning af, at statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med resten af regeringen nu er indkaldt til afhøring i minkskandalen.
Vanopslagh ser tilbage på, hvad det var, det danske demokrati og danskerne blev udsat for tilbage i efteråret 2020, da Mette Frederiksen gennemtvang sin ulovlige ordre om at aflive alle danske mink.
– Tænk sig engang. I et demokratisk retssamfund som Danmark, kan det lade sig gøre at en statsminister udstikker en ulovlig ordre – alle ved, at det er ulovligt – men politi, militær og myndigheder fortsætter ufortrødent med at aflive minkerhvervet, når det de burde gøre var at stoppe en statsminister, hvis magtfuldkommenhed var til skade for demokratiet, skriver han.
At aflivningen af minkene var “en unødvendig overreaktion”, ærgrer kun Alex Vanopslagh endnu mere.
Han kalder minkskandalen for “den største politiske skandale i nyere dansk historie”, og retter en hård kritik mod støttepartierne Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, som siden sidste år har holdt hånden over Mette Frederiksen.
– Personligt er jeg ikke i tvivl. Selvfølgelig skal statsministeren for en rigsret. Og havde det været en borgerlig statsminister, som havde opført sig på samme måde, så havde jeg straks trukket støtten til regeringen og støttet en rigsretssag.
– Vi har ikke råd til i et ordentligt demokrati, at vi holder hånden over politikere, som ikke respekterer grundloven og retsstaten, afrunder Alex Vanopslagh sit opslag.
Statsminister Mette Frederiksen skal vidne i den såkaldte granskningskommission, der kulegraver minkskandalen, den 9. december i år.
Foruden Mette Frederiksen skal også en række andre ministre afhøres i sagen.
Det er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og finansminister Nicolai Wammen (S). Også Mogens Jensen er indkaldt.
Stabschef Martin Justesen og departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen samt rigspolitichef Thorkild Fogde og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm skal ligeledes afhøres.
Første afhøring finder sted 7. oktober, og statsministeren er det sidste navngivne vidne på listen. Der er dog sat tid af til yderligere afhøringer frem til 28. januar 2022.