Ekspert: Kviktest sender smittetallene kunstigt i vejret

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Massetest med kviktest vil få smittetallet til at eksplodere til et ukorrekt højt niveau, lyder det fra farmaceut.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Farmaceut Christian Heebøll-Nielsen har anbefalet at få indført kviktesten i Danmark, men tanken var ikke, at man skulle masseteste folk med den.
Han mener, at det er en stor fejltagelse at man tester tusinder, der ikke føler sig syge, eller som ikke er i risiko for at være smittet. Det betyder, at alt for mange via testen får stillet diagnosen “syg”, selvom de ikke fejler noget.
Senest har der været 23 falsk positive test på efterskoler, og det har lukket adskillige skoler ned og sendt alle elever hjem, oplyser TV-Midtvest mandag aften.
Christian Heebøll-Nielsen, der også har erfaring med forskning på universiteter, undrer sig over, at lægefaglige eksperter fra Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut ikke har gjort indsigelser.
De mange testresultater i medierne skaber mere panik end raske borgere, mener Christian Heebøll-Nielsen.
– I mange lande tester man kun dem med symptomer. Når man kigger på kurverne over antal syge og døde, så ligner de vores kurver fuldstændigt til forveksling. Derfor giver det ikke meget mening at bruge så store midler på at teste, siger Christian Heebøll-Nielsen til Indblik.
Hvor PCR-testen er ret præcis, men tager lang tid, så er kviktesten hurtig, men upræcis.
Cirka halvdelen af svarene er forkerte. TV 2 har endda oplyst at der var op til 80 procent forkerte. Dermed kunne otte ud af ti få et falsk positivt svar og kun to få et korrekt svar.
Meningen med kviktesten har aldrig været, at den skulle bruges på raske mennesker. Testen er god at bruge i grupper, hvor man ved mange er smittet.
– Jeg har selv været med til at anbefale kviktesten, og den har den store fordel, at man får svar med det samme.
– Men man bør bruge den med omtanke: Bruge den der, hvor det giver mening. Og det er at teste dem med symptomer eller dem, der har risiko for at være smittet. Jo større andel af smittede, der er blandt dem man tester, jo færre falsk positive vil der være, siger Christian Heebøll-Nielsen.
Han oplyser, at vi i Danmark tester seks gange så meget som de fleste andre lande, og det ser ikke ud til, at vi får noget som helst ud af det.
Hvorfor tror du, at der testes så meget i Danmark?
– Jeg tror, at det en ren politikerløsning. Det er jo politikerne, der har gennemtrumfet det. Der har været stor modstand imod det hos sundhedsmyndighederne. Det er signalpolitik fra politikerne.
Kan man mene, at disse tal “puster til gløderne” og dermed giver mere angst og frygt?
– Jo, det er netop problemet.
I et indlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift, hvor Christian Heebøll-Nielsen har en fast ”corona-blog”, stiller han et åbent spørgsmål:
– Kan det virkelig passe, at hverken Sundhedsstyrelsen eller Seruminstituttet har en holdning og en mening om disse testinitiativer? Må de ikke dele den? Har de fået mundkurv på, eller passer en sundhedsfaglig vurdering bare ikke lige til den aktuelle politiske situation?
– Og hvad gør vi så? Lukker ned igen? Sender børnene hjem? Sænker forsamlingsforbuddet yderligere? Det ser jo ikke just til at se, at der er politisk medvind for yderligere restriktioner for tiden. Men det er altså svært at forestille sig, at stærkt stigende smittetal ikke må få en reaktion, skriver han i Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Christian Heebøll-Nielsen er farmaceut og har erfaring fra både undervisning og forskning på universitetet og fra en karriere indenfor markedsføring i både healthcare-industrien og på reklamebureauer. For tiden er han selvstændig konsulent og rådgiver firmaer med markedsføring indenfor life-science.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?