Eksperter tror, at mundbindet vender tilbage

Foto: Ivan Radic/Flickr

De kan ikke svare klart på, hvor stor en betydning det har haft, men alligevel tror eksperter, at mundbindet vil blive en del af hverdagen.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Mundbindet er et omdiskuteret emne.

Det gælder også på den anden side af Atlanten, hvor det fremgår af lækkede mails fra den amerikanske coronageneral Anthony Faucis, at han selv ikke selv mener, at at mundbindet virker.

Alligevel endte USA med at indføre et mundbindspåbud, og det samme blev tilfældet herhjemme i Danmark.

Fra på mandag sløjfes mundbindspåbuddet dog i alle sammenhænge bortset fra én.

Læs mere om det her.

Eksperter herhjemme har dog ikke kunne svare klart på, hvor stor en effekt mundbindet har haft for smittespredningen, og Sundhedsstyrelsen har omtalt det som blot ”et ekstra beskyttende lag”.

For eksempel udtaler lektor i matematisk epidemiologi på RUC, Viggo Andreasen, til Politiken, at han tror mundbindet har reduceret smitten med 5-7 procent, og siger derefter opfølgende, at det godt nok blot er et svar, som han trækker op af hatten.

Til samme avis siger Thomas Benfield, der er professor på Københavns Universitet samt overlæge på Hvidovre Hospital, at:

– Mundbind er nok den intervention, som vi har fået mindst ud af. Uendeligt mange har gået rundt med det uden at være smitsomme.

På trods af de manglende fornuftige forklaringer mener nogle af eksperterne, at mundbindet ikke er væk for altid.

Professor i kardiologi og overlæge på Rigshospitalet, Henrik Bundgaard tror ikke, at mundbindet forsvinder definitivt, når coronaepidemien løjet af.

– Der kommer vi til at lære af asiaterne. Når vi bliver forkølede til vinter, vil det være naturligt for os at tage mundbind på i det offentlige rum for at tage hensyn til andre.

– Man kan undre sig over, at vi ikke har gjort det tidligere, siger han til Politiken.

Benfield tilføjer dog, at en mere målrettet brug af mundbindet ville være fornuftig.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?