Erhvervslivet: De store butikker skal også genåbne

Erhvervslivet: Nu skal de store butikker med i genåbningen
Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Genåbningen af de små butikker har været en succes, men nu skal turen komme til de store butikker, der indtil videre kun kan holde meget begrænset åbent.

Det mener markedsdirektør hos Dansk Erhverv Henrik Hyltoft.

– Vi synes stadig, vi mangler en rigtig god forklaring på, hvorfor stormagasiner ikke må åbne under de skærpede retningslinjer, siger han.

For de mange butikker, der mandag kunne genåbne, har der været forskel på, hvor mange kunder butikkerne har måttet lukke ind ad gangen.

Mens butikker på mellem 2000 og 4999 kvadratmeter har skullet sikre 20 kvadratmeter per kunde, så har butikker på 5000 kvadratmeter eller derover skullet sikre mere end det tidobbelte. Mere præcist 250 kvadratmeter per kunde.

I storcentre må kun få essentielle butikker holde åbent under særlige retningslinjer.

Men det giver anledning til forvirring hos Dansk Erhverv. Henrik Hyltoft påpeger, at det netop i de store butikker er nemmere, at skille folk ad.

– Den bedste måde at sikre, at man kan få god afstand, det er ved at have rigtig mange kvadratmeter. Og det har man i de store indkøbssteder som storcentre, stormagasiner og de helt store magasiner. Her kan man skille folk rigtig fint ad, siger han.

Derfor er det tid til at få de store butikker med i en genåbning, der indtil videre er gået rigtig godt, mener markedsdirektøren.

– Det er generelt gået rigtig fint. Kunderne opfører sig, som de skal, og butikkerne har lagt sig i selen, for at sørge for at de lever op til myndighedernes krav, siger Henrik Hyltoft.

Det er dog lige tidligt nok at kalde genåbningen en succes, mener Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi og sidder i en af Statens Serum Instituts (SSI) ekspertgrupper.

– Der går jo i hvert fald en uge, fra man bliver smittet, til man dukker op som et positivt fund i sygdomsstatistikkerne. Så hvis man regner med, at der skal bruges i hvert fald en uge på at se, at der er smittespredning, så tager det 14 dage og måske tre uger, før man kan se det i antallet af positive prøver, siger han.

For antallet af indlagte er der ligeledes en forsinkelse.

– Hvis man kigger på indlæggelser, så tager det i hvert fald en uge længere, siger han.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?