Faktatjek afslører: Zenia Stampe forsvarer veganske producenter mod regler, der ikke findes

Foto: Radikale Venstre/Flickr

Zenia Stampe erkender, at hendes forsvar af plantedrikbranchen bunder i fejlagtig information og henviser plantedrikproducent, som heller ikke har styr på fakta.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Radikale Venstress landbrugsordfører Zenia Stampe udbrød i tirsdags på Facebook, at det politiske system og ”stærke interesser” bekæmper og ”stikker en kæp i hjulet” på de ”ildsjæle”, som hun kalder plantedrikproducenter, der vil udvikle veganske alternativer til mælk.

Det skriver det statsejede medie DR.

Ligeledes kunne hun meddele, at Radikale ville ”sætte benhårdt ind” over for nogle uretfærdige regler, som hun påstod, at plantedrikproducenter er underlagt. 

Reglerne brugte hun som argumentation for, at lovgivningen skulle være uretfærdig overfor plantedrikproducenter sammenlignet med producenter af traditionel komælk.

I DR’s radioprogram Detektor har man derefter taget sig tid til at undersøge den radikale politikers påstande.

Og det viser sig, at de regler som den radikale landbrugsordfører angreb slet ikke findes. 

– Plantedrikke må fx kun indeholde halvdelen af den calcium, som komælk indeholder, skriver Zenia Stampe på sin Facebook.

Men den påstand er ikke korrekt. 

Vegetabilske alternativer til mælk, herunder plantedrikke, må maksimalt indeholde 120 mg calcium pr. 100 milliliter, mens traditionel komælk indeholder 125 mg calcium pr. 100 milliliter – og der må ikke tilsættes yderligere calcium i komælk.

Plantedrikke må altså indeholde stort set samme mængde calcium som komælk.

Men i hendes påstand forveksler hun komælk med det, der kaldes mælkebaserede produkter, som f.eks. er drikkeyoghurt, proteindrik og kakaomælk. Mælkebaserede produkter har nemlig en grænse på 214 mg calcium pr. milliliter.

I samme Facebookopslag skriver hun følgende:

– Det politiske system har således sørget for, at man ikke må tilsætte vitaminer og mineraler til plantedrikke, så de får samme ernæringsprofil som mælk.

Dette er heller ikke korrekt.

For der findes nemlig ikke regler, der kategorisk begrænser producenter i at tilsætte mineraler og vitaminer til plantedrik. Producenter skal generelt søge om tilladelse til nye produkter, hvilket også gælder plantedrik – og sådan en tilladelse kan planteproducenter sagtens søge, oplyser sundhedsstyrelsen til Detektor. 

Stampe henviser til plantedrikproducent

Zenia Stampe har fået de fejlagtige informationer fra et LinkedIn-opslag og en efterfølgende samtale med Christian Christensen, som er direktør for plantedrikproducenten Dryk.

Han erkender overfor DR, at der er tale om en tilståelsessag, hvor han har lavet en fejl.

Da Detektor adspørger Zenia Stampe til, hvorfor hun ikke tjekkede op på lovgivningen, før hun udmeldte de fejlagtige informationer på Facebook, svarede hun:

– Det har jo vist sig overhovedet ikke at være nemt at tjekke op på det her.

– Det kan jeg ikke lige se, hvornår jeg skulle have haft tid til.

Den radikale landbrugsordfører runder af med at tilkendegive, at hun anså direktøren af Dryk som en troværdig kilde.

[adning id="17957"]

Fik du læst?