Filosof affejer snak om borgerlig idékrise – og peger på en helt anden krise, der plager det borgerlige Danmark

Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (KF) i forbindelse med at de Konservatives formand fejres ved en fødselsdagsreception i Børssalen, onsdag den 16. marts 2022. Søren Pape Poulsen fyldte 50 år nytårsaften 2021. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

“Man taler så meget om en borgerlig idékrise, men den synes jeg egentlig er opreklameret.”

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Sådan lyder det fra filosof og forfatter Brian Degn Mårtensson.

Ordene falder i et nyligt interview med Indblik om en ny, stor bog om dansk borgerlighed med titlen “Borger & Stat”, som han sammen med CEPOS’ uddannelseschef Stefan Kirkegaard Sløk-Madsen har været redaktør på.

Brian Degn Mårtensson, der også er skribent på Indblik, mener, at der er bedre gang i den borgerlige idédebat og idéudvikling, end man kunne få et indtryk af, hvis man læser med i danske medier.

– Man taler så meget om en borgerlig idékrise, men den synes jeg egentlig er opreklameret. Der er mange gode folk, der tænker gode tanker. I mine øjne er krisen mere parlamentarisk og praktisk, siger han til Indblik og konkluderer:

– Det borgerlige Danmark er ikke i en intellektuel krise.

Brian Degn Mårtensson.

I stedet peger Brian Degn Mårtensson på, at den borgerlige krise er af mere parlamentarisk og praktisk karakter.

– Højrefløjen spaltes dag for dag i flere partier, men i det liberale Danmark er vi velsignet med meget dygtige folk i flere partier. Blandt de konservative er der især en interessant debat omkring Årsskriftet Critique (konservativt tidsskrift, der bl.a. bringer mange artikler med idépolitiske indspark, red.), hvor mange dygtige folk tænker spændende tanker. 

Og mens filosoffen, der selv erklærer sig som liberal, ser intellektuel splittelse som et ubetinget gode, understreger han, at han godt kunne tænke sig mere parlamentarisk samling mellem de borgerlige partier.

– Intellektuel splittelse er et ubetinget plus. Hvis ikke den var der, ville jeg selv skabe den. Som liberal er det ens politiske DNA, at der skal være uenighed og flerstemmighed. Jo mere intellektuel splittelse, jo bedre. Men parlamentarisk må der godt være en samling, siger Brian Degn Mårtensson til Indblik.

Du kan læse det fulde interview med de to redaktører bag mastodontværket “Borger & Stat”, der er den første samlede indføring i dansk borgerlighed, her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?