Hård kritik af regeringens nye udspil: “Det er udelukkende et forsøg på at købe stemmer i provinsen”

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Regeringens nye udspil om at udflytte uddannelsespladser til provinsen handler mere om at købe stemmer end om at skabe sammenhængskraft, lyder det.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Den socialdemokratiske regering anført af statsminister Mette Frederiksen har i dag på et pressemøde præsenteret udspillet “Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund”.

Med udspillet vil regeringen gøre op med centraliseringen, som ifølge statsministeren “har trykket Danmark skævt”.

Målet er især at gøre op med centraliseringen af uddannelsesinstitutioner i storbyerne.

Helt konkret skal det ske ved bl.a. at tvangsflytte 1300 uddannelsespladser og oprette 1000 nye rundt omkring i landet i alle fem regioner.

TV2 har lavet et overblik over det nye udspil, som du kan læse her.

“Det handler udelukkende om at købe stemmer i provinsen”

Men selvom statsminister Mette Frederiksen og hendes ministerkolleger gav deres eget udspil rosende ord med på vejen på pressemødet i dag, er det ikke alle, der deler begejstringen.

En af kritikerne er Karsten Bo Larsen, der er forskningschef i tænketanken Cepos.

Han lægger ikke fingrene imellem, når han skal fortælle om sin holdning til regeringens nye udspil:

– Det er mildt sagt et relativt mærkværdigt udspil, kan man starte med at konkludere.

– Man vælger at føre regionalpolitik vha. uddannelses- og forskningspolitikken, og det er i sig selv dybt mærkeligt, sig Karsten Bo Larsen til Indblik.

Ifølge forskningschefen er det i forvejen svært at opretholde forskningsmiljøer på højt internationalt niveau i et lille land som Danmark. Nu gør man det endnu sværere ved at tvangsforflytte studerende, lyder kritikken.

– Der er ikke ét godt forskningsmæssigt eller uddannelsesmæssigt argument for det her.

– Det handler udelukkende om at købe stemmer i provinsen, både til de kommende lokalvalg og også på længere sigt, siger Karsten Bo Larsen.

Der er brug for andre løsninger end udflytning

Regeringen præsenterer sit uddannelsesudspil som et middel til at øge sammenhængskraften i Danmark.

I Socialdemokratiet opfatter man nemlig centraliseringen som en trussel mod sammenhængskraften i Danmark, hvor særligt “Udkantsdanmark” taber, når storbyerne vinder.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, der sammen med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen ledsagede statsministeren ved dagens pressemøde, har tidligere skrevet en bog og startet en underskriftsindsamling med krav om at modarbejde centraliseringen.

Men Karsten Bo Larsen køber ikke regeringens argumentation.

– Førsteprioriteten bør være, at hele landet bliver mere velstående.

– Danmark er et relativt lille land, så på mange måder er det helt uforståeligt, at den her debat om Udkantsdanmark versus storbyerne fylder så meget, som den rent faktisk gør, siger han til Indblik.

Karsten Bo Larsen påpeger, at Danmark i forvejen er ret decentralt, når det kommer til uddannelsesinstitutioner, og at vandringen mod de store byer i øvrigt er noget, der sker på borgernes eget, frivillige initiativ overalt i hele verden.

Skulle man endelig se på, hvordan man øger sammenhængskraften i Danmark, bør man se på helt andre løsninger end dem, regeringen lægger op til, mener Karsten Bo Larsen.

Løsninger, han endvidere kalder for “planøkonomiske”.

Han mener at man fra politisk hold burde se på at sikre de rette forhold i provinsbyer samt sikre borgerne bedre, mere effektive, og billigere transportmuligheder mellem landets byer – fx. ved en lavere beskatning af biler eller en mere effektiv togdrift – i stedet for at udflytte uddannelsespladser, som regeringen lægger op til.

– I stedet kunne man overveje, hvordan man får landet til at hænge bedre sammen ved at gøre det mere attraktivt at bo i provinsen og f.eks. arbejde i storbyen, når man har gennemført sin uddannelse.

– Jeg bor selv i Slagelse og arbejder i København, og det er da meget mere værd for lokalområdet, end hvis en studerende bor i København, pendler til Slagelse for at læse og så pendler hjem til København igen, siger han.

Indblik arbejder på at få en kommentar fra regeringen.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?