[vc_row][vc_column][vc_column_text]35.000 danskere ville være døde uden nedlukninger, lyder det i meget omtalt studie. Men det er decideret misinformation, advarer tænketank.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Den 11. marts, på årsdagen for nedlukningen af Danmark, bragte Jyllands-Posten en historie med overskriften “Forskere: Coronanedlukninger har afværget op mod 35.000 dødsfald i Danmark”.
Artiklen baserer sig på et studie fra en forskergruppe fra Roskilde Universitet anført af professor i epidemiologi, Lone Simonsen.
Ifølge hende vil et “konservativt estimat” være, at Danmark uden nedlukning pr. dags dato havde 17.500 dødsfald og 90.000 indlæggelser med coronavirus. Og 35.000 døde og op mod 160.000 indlagte, hvis man indregner man den britiske variant af coronavirussets øgede smitsomhed og dødelighed.
– Man glemmer, at hele årsagen til, at der er sket så få dødsfald, netop er, at man meget hurtigt og meget effektivt har lavet nedlukninger. Det har reddet mange tusinder af menneskeliv, lyder det fra Lone Simonsen.
Socialdemokratiske ministre brugte studie flittigt på årsdag
Skrækscenariet med 35.000 døde blev delt flittigt rundt omkring på nettet, og blev bl.a. brugt som ammunition af flere socialdemokratiske ministre og folketingsmedlemmer, der efter et års nedlukning ville vise, at man havde gjort det rette.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil var blandt de, der fremhævede undersøgelsen i forbindelse med årsdagen for nedlukningen.
– Ja, det er overordentligt frustrerende med alle restriktionerne og nedlukningerne af skoler, forretninger, kultur og alt andet. Men alternativet er uudholdeligt, skriver hun bl.a. og linker til en Politiken-artikel om undersøgelsen.[/vc_column_text][vc_column_text]
Ja, det er overordentligt frustrerende med alle restriktionerne og nedlukningerne af skoler, forretninger, kultur og alt…
Slået op af Pernille Rosenkrantz-Theil i Onsdag den 10. marts 2021
[/vc_column_text][vc_column_text]Tænketank: Det er misinformation
Undersøgelsen blev dog også mødt med heftig kritik fra flere folk på sociale medier.
En af kritikerne er Jonas Herby, der arbejder som specialkonsulent i tænketanken CEPOS. Han har under coronakrisen udgivet en række artikler, der bl.a. stiller skarpt på effekten af nedlukninger.
– At hævde at nedlukninger har reddet 35.000 liv er helt ved siden af. Det er lodret forkert. Og når politikere og medier viderebringer det, misinformerer de danskerne.
– De 35.000 er baseret på en antagelse om, at smitten spreder sig lige så meget blandt de ældre som blandt de unge. Men vi ved, at det ikke er tilfældet. Forskere fra Københavns Universitet har vist, at de ældre passer meget mere på end de yngre. Og antistoftests i Sverige viser da også, at smittespredningen blandt de ældre er meget lavere end blandt unge. Og derfor ville vi nærmere være ved tallet på 17.500, hvis man skal følge Lone Simonsens logik, siger Jonas Herby til Indblik.
Han har dog en vigtig indsigelse:
– Lone Simonsen og forskergruppen sammenroder nedlukning og adfærd. De antager, at hvis der ikke havde været en hård nedlukning, så havde ingen ændret adfærd, og så var der 17.500 døde. Men deres antagelse er komplet urealistisk. Folk ændrer adfærd, når der er en farlig pandemi uden for deres dør.
– Allerede inden nedlukningen var vi jo begyndt at hilse med albue, spritte af og holde afstand, siger Jonas Herby og mindes et møde på Christiansborg han selv havde den 11. marts 2020, hvor Danmark lukkede ned.
Til dette møde sørgede folk netop for at holde afstand og passe på ikke at videregive evt. smitte med coronavirus, fortæller han.
– Vi kan også se fra Googles data, at folk f.eks. søgte meget mere på håndsprit og meget mindre på restauranter end normalt allerede d. 10. marts – dagen før statsministeren lukkede landet ned.
“Nedlukningen er bare glasuren på kransekagen”
Jonas Herby og CEPOS har i en litteraturgennemgang set på de videnskabelige studier, der det forgangne års tid er lavet over nedlukninger.
Her er konklusionen klar, mener Herby.
– Forskningen taler sit tydelige sprog: nedlukningen er bare glasuren på kransekagen. De frivillige adfærdsændringer – den frivillige sociale distancering – er det, der har den største effekt. Det har Søren Brostrøm, statsministeren mv. også fremhævet ved adskillige lejligheder.
– Vi ville aldrig nogensinde være kommet i nærheden af de 35.000 i Danmark. Det er ren skræmmekampagne, og jeg forstår ikke at seriøse forskere og et seriøst medie vil stå på mål for det, siger Jonas Herby.
Han mener, at en mere retvisende undersøgelse af de sundhedsmæssige gevinster ved nedlukningen kræver, at man også ser på, hvor stor andel af smittebekæmpelsen, der kommer som resultat af borgernes frivillige adfærdsændringer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]