År efter år ser vi den ene politiker efter den anden blive leder af partier og sidde på ministerposter, hvor de i den virkelige verden ikke engang har kvalifikationerne til at blive leder i en mellemstor virksomhed, skriver Anders Fogh i dette debatindlæg.
Af Anders Fogh, CEO og founder, Startup Central
I Danmark har vi en uddannelseskultur, og vi ønsker gerne at få fat i en 25-årig med et højt karaktergennemsnit og 10 års erfaring før vi ansætter dem i en lederstilling og i nogle tilfælde i en mindre stilling.
Men sådan er det åbenbart ikke, når du skal have en stilling i folketinget. En ”virksomhed” som styrer vores land.
År efter år ser vi den ene politiker efter den anden blive leder af partier og sidde på ministerposter, hvor de i den virkelige verden ikke engang har kvalifikationerne til at blive leder i en mellemstor virksomhed.
Hvorfor accepterer vi dette? Burde de vigtigste positioner i Danmark ikke blive besat af den bedste til stillingen?
Hvorfor stiller vi som befolkning ingen krav til vores landslederes evner i forhold til den opgave, de bliver tildelt?
De er folkevalgte og bevares dygtige spindoktorer, det er måske grunden til at de har de positioner de har, da de kan få hvem som helst overbevist og alt til at lyde troværdigt.
Jeg har fuld respekt for, at blå og rød blok bruger deres bedste figur til at stå forrest og vinde valget, så vedkommende kan udgøre en galionsfigur for partiet.
Men vi burde stille krav til mere erhvervserfaring bag vores folkevalgte.
Hvad skal vi efterhånden gøre for at sikre, at vi får den fornødne kvalitet og erfaring ind i politik?
Når jeg siger erfaring, så er det vigtigt at understrege, at der tales om erfaring fra det erhvervsliv, som vi andre bevæger os i til hverdag. Et erhvervsliv som uerfarne politikere sætter rammerne for.
Tiden er kommet til at vi stiller os op og opstiller konkrete krav til vores politikere. Vi må ikke acceptere at den, som råber højest i en valgkamp, også er den bedste til at sidde på en af de 179 stole i folketinget.
Og vi må slet ikke acceptere, at den samme person bliver sat på til at lede et ministerium, som vedkommende bare ikke er kompetent nok til.
Coronakrisen har for alvor vist os, at ministrene ikke er kompetente nok til at styre vores kære Danmark. Dette kan minkavlerne sikkert skrive under på.
Både hjælpepakkerne og hele genåbningsplanen ville have set helt anderledes ud, hvis der havde været mere erhvervserfaring inde over.
Eksempler på denne manglende forbindelse til virkeligheden er, at din bankrådgiver under nedlukningen ikke måtte gå til frisøren, men at din frisør gerne måtte holde et møde med bankrådgiveren.
I Bilka måtte man gerne stå tæt i lange køer, men specialbutikken måtte ikke lukke to ind ad gangen under 100 procent kontrollerede forhold.
Derfor er det på tide med et krav om erhvervserfaring hos vores politikere.
Dette indlæg til Indblik.net er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.