I skoven: Regnefejl gik medierne rundt

I november berettede medier og aktører om alarmerende udvikling i skovene. Nu viser det sig, at frygten baserede sig på en fejl i opgørelsen af dødt ved.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

I skoven: Regnefejl gik medierne rundt

I november berettede medier og aktører om alarmerende udvikling i skovene. Nu viser det sig, at frygten baserede sig på en fejl i opgørelsen af dødt ved.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Det skortede ikke på bekymring, da den årlige statusrapport om de danske skoves tilstand forelå i november 2019. Flere landsdækkende medier berettede om problemet, at der i perioden 2016-2018 var væsentlig mindre dødt ved i skovene, og Danmarks Naturfredningsforening krævede politisk handling.
”Ser man nærmere på det vigtigste nøgletal for skovenes naturtilstand, står det endnu en gang klart, at naturen i de danske skove fortsætter en dramatisk forarmelse,” skrev DN.
Det døde ved (groft sagt døde træer) udgør grundlaget for en del af skovens økosystem. Dermed er det rigtigt nok en indikator for skovens sundhed, og der er god grund til at hæfte sig ved et væsentligt fald. Problemet var bare, at der aldrig var noget drastisk fald eller noget fald overhovedet. Reelt steg mængden af dødt ved i danske skove. Det er nu anerkendt af forskerne fra Københavns Universitet, der har stået for data til Skovstatistik 2018.
Fejlen bestod i, at man kun havde anvendt tal for materialet i skovbunden. Derfor var de stadig stående døde træer ikke regnet med. Og derfor endte facit med 3,4 kubikmeter dødt ved pr. hektar skov, hvor det retvisende tal viste sig næsten dobbelt så højt, 6,1 kubikmeter pr. hektar.
Det matcher meget godt udviklingen, som dødt ved har haft i en årrække forud for den fejlregnede periode – en lille og stabil vækst. Det giver også bedre mening for skovbrugerne, som siden november har undret sig over de fejlbehæftede tal:
”I skovbruget har der i de senere år været mere fokus på at efterlade dødt ved i skoven, og fornemmelsen var, at mængden stille og roligt er på vej op. Det er derfor glædeligt at fejlen i opgørelsen er rettet og statistikken nu viser at mængden af dødt ved i skovene er på vej op,” skriver Skovforeningen som kommentar til den nye udvikling.
Københavns Universitet oplyser, at årsrapporten Skovstatistik 2018 nu er på vej i en ny udgave. Den vil dog næppe blive lige så meget omtalt som den foregående.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3329″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1773″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3837″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?