Ifølge eksperter er centralt coronatal helt ubrugeligt – alligevel fremhæver Heunicke det hver uge

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Sundhedsministeren tweeter hver tirsdag om kontakttallet – men ifølge flere eksperter burde han stoppe med dette.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Sundhedsminister Magnus Heunicke har ligesom sin chef, statsminister Mette Frederiksen (S), flittigt benyttet sig af de sociale medier igennem coronapandemien.

Her har han løbende kommet med opdateringer om corona, og har derudover også hver tirsdag i over et år løbende tweetet om Danmarks kontakttal.

Men det bør han stoppe med nu, lyder det enstemmigt fra flere eksperter til TV 2.

Derfor er kontakttallet ubrugeligt

Grunden til, at tallet ikke længere kan bruges, er, at antallet af personer, der lader sig teste, ikke længere er lige så højt, som det før har været.

Kontakttallet er nemlig et tal, der findes frem til ved hjælp af en beregning mellem antallet af positive test og antallet af testede personer i alt. 

Grundet faldet i antal testede er kontakttallet derfor nu så usikkert, at det ikke giver et retvisende billede, mener eksperter.

I skrivende stund er der de seneste 24 timer blevet testet præcis 65.267 personer i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Sammenligner man dette tal med de cirka 200.000 testede om dagen for et år siden, så bliver det tydeligt at se, hvorfor kontakttallet har mistet sin retvisende effekt.

“Det er problematisk”

Blandt andet udtaler professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen:

– Det er problematisk, når landets sundhedsminister tweeter oplysninger, som ikke er retvisende. Jeg håber ikke, at myndigheder lægger vægt på det her tal, når der træffes beslutninger, siger han til TV 2.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er det svært at beregne kontakttallet, når så få bliver testet. Derfor kan det alene bruges som et “groft pejlemærke”, lyder det.

– Det er svært at beregne kontakttallet, når vi tester så få. Man kan maksimalt bruge det som et groft pejlemærke, ikke mere, afslutter han.

Lektor i matematisk epidemiologi, Viggo Andreasen, er heller ikke glad for den fortsatte brug af kontakttallet. Ifølge ham er tallet “simpelthen forkert”, og bør droppes.

Selv Statens Serum Institut, der udregner kontakttallet, indrømmer overfor TV 2, at tallet er behæftet med stigende usikkerhed.

Det vides ikke, om sundhedsministeren har planer om at droppe sit faste tirsdags-tweet, men anbefalingen fra eksperterne er klar: kontakttallet bør ikke længere bruges.

[adning id="17957"]

Fik du læst?