Internt notat afslører: Her er grunden til, at SSI ikke vil udfase coronapasset

SSI: Test og coronapas er afgørende for at bevare kontrollen
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Et internt notat afslører, hvorfor Statens Serum Institut ikke vil give slip på coronapasset lige foreløbigt.

En høj testaktivitet er afgørende for at holde snor i epidemien, og coronapasset er medvirkende til, at man ofte bliver testet.

Sådan lyder det i et notat fra Statens Serum Institut, som Ritzau er i besiddelse af.

Det er afleveret forud for onsdagens forhandlinger i Folketinget om yderligere genåbning, hvor flere partier har ønsket af afskaffe coronapasset.

– Brugen af coronapas vurderes fortsat at have en stor betydning for incitamentet til at blive testet, hvilket er essentielt for at identificere smittekæder, står der i notatet.

– Den omfattende testaktivitet, der blandt andet betyder, at asymptomatiske personer bliver identificeret, kombineret med smitteopsporing er afgørende for at bryde smittekæder og holde smittetrykket nede, skriver SSI i notatet.

– Brugen af passet vurderes også at have en direkte effekt på at mindske risikoen for smitte generelt ved sociale aktiviteter samt risikoen for superspredningsbegivenheder, skriver SSI.

Samtidig fremhæver SSI også de lokale nedlukninger som et effektivt værktøj.

– Den kommunale nedlukningsmodel vurderes fortsat at have en stor betydning for indsatser, der lokalt understøtter epidemikontrollen – herunder ekstra indsatser i samarbejde mellem kommunerne og Styrelsen for Patientsikkerhed.

SSI vurderer, at smitten vil begynde at falde fra begyndelsen af sommerferien.

Den seneste måned har der i gennemsnit været omkring 1000 smittetilfælde om dagen.

– I modelberegningerne falder antallet af daglige nye smittede kraftigt fra slut juni.

– Fra skoleferiens indtræden falder antallet af nye daglige smittede støt til et lavt niveau med under 100 nye daglige smittetilfælde i august måned.

– Det kan dog ikke ud fra dette konkluderes, at smitten vil forblive lav til efteråret, når aktiviteten fx i skoler øges efter sommerferien, skriver SSI.

Forud for forhandlingerne onsdag har flere partier luftet ønsker om, at der lempes på krav om mundbind og coronapas.

I notatet fremgår det, at SSI’s beregninger ikke inkluderer “eventuelle lempelser af smittereducerende tiltag såsom udfasning af afstandskrav, mundbind eller coronapas”.

Partierne og regeringen mødes onsdag eftermiddag klokken 16.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?