Jens Rohde vil have vaccinetvang: “Det står for hans egen regning”, lyder det fra partiformand

Jens Rohde, politisk ordfører for Kristendemokraterne. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Kristendemokraternes politiske ledelse er tilsyneladende splittet i to, når det kommer til spørgsmålet om vaccinetvang.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Først var det Østrigs kansler, der indførte vaccinetvang – også kaldte “vaccinepligt” – og truede med bøde- og fængselsstraf til alle borgere, der fra den 1. februar 2022 ikke er vaccineret mod covid-19.

Siden har Tysklands kommende kansler også erklæret, at han håber at kunne indføre lignende vaccinetvang, mens EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen lægger op til at drøfte brugen af vaccinetvang på tværs af EU.

Og står det til Jens Rohde, der tidligere i år forlod Radikale Venstre til fordel for Kristendemokraterne, bør Danmark blive det næste land, der indfører vaccinetvang.

I et Facebookopslag skriver han, at “tallene taler sit tydelige sprog”, og at det i hans optik er så godt som uundgåeligt, at der i Danmark vil blive indført vaccinetvang.

Det vil ifølge Rohde være “ganske fremragende”.

– Jeg ved godt, at ingen tør tage ordet i munden i disse dage, og at ramaskriget altid er enormt, når man taler vaccinepligt. Det kunne jeg se i sidste uge. Men det kommer. På den ene eller anden måde – i Europa og dermed også i Danmark. 

– Vi kan lige så godt sige tingene, som de er. Danskerne kommer ikke uden om vaccinepligt, skriver han i opslaget.

KD-formand: “Rohdes opdatering står for hans egen regning”

Indblik har rettet henvendelse til Kristendemokraternes formand Isabella Arendt for at høre, om Jens Rohdes opslag er udtryk for partiets generelle linje.

Det afviser hun i et skriftligt svar.

– Rohde siger ikke tvang, men pligt. Desuden skriver han tydeligt, at det er hans personlige holdning, hvilket det også er.

– KD mener, at der skal være frihed til at fravælge vaccine, men at den frihed godt må have konsekvenser f.eks. i form af, at man så skal testes hyppigere for at have gyldigt coronapas til f.eks. restauranter, store forsamlinger m.m., skriver hun.

Direkte adspurgt, om dette er udtryk for, at Kristendemokraternes holdning som parti er, at der ikke skal indføres vaccinetvang som i f.eks. Østrig, lyder svaret fra Isabella Arendt:

– Du skal forstå det sådan, at vi følger udviklingen nøje, men at Rohdes opdatering står for hans egen regning.


Jens Rohde forlod Radikale Venstre i januar i år, og har siden taget sit mandat i Folketinget med sig til Kristendemokraterne, hvor han også er blevet udnævnt til politisk ordfører.

Sammen med partiformand Isabella Arendt tegner han partiets ledelse udadtil.

Spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal indføre vaccinetvang, bliver for øjeblikket diskuteret heftigt.

Dog har statsminister Mette Frederiksen (S) erklæret, at Danmark er “meget langt fra” at tage et sådant tiltag i brug, mens sundhedsordførere fra begge sider af Folketinget har afvist at ville lægge stemmer til vaccinetvang.

Læs mere om det her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?