Justitsminister klar med ny “tryghedslov”: Kan føre til forbud mod demonstrationer

Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Internationale menneskerettighedsorganisationer slår alarm over et nyt lovforslag fra den socialdemokratiske regering.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil med et nyt og vidtgående lovforslag gøre op med “utryghedsskabende adfærd” i bybilledet og nattelivet.

Faktisk er justitsministerens nye “tryghedslov” så vidtgående, at den risikerer at føre til forbud mod demonstrationer.

Det skriver Dagbladet Arbejderen.

Med det vidtgående lovforslag vil regeringen give politiet magt til at indføre 30 dages opholdsforbud i områder, hvor nogle har udvist “utryghedsskabende adfærd”.

Opholdsforbuddet rammer alle, om man så vil demonstrere imod regeringen eller fejre en familiefødselsdag. 

Det går altså ikke kun udover de få, der potentielt udviser “utryghedsskabende adfærd”.

Overtræder man opholdsforbuddet, straffes det med en bøde på 10.000 kroner eller fængsel på op til et år. Opholdsforbuddet kan forlænges med 30 dage igen og igen.

“Et alvorligt indgreb i retten til at kunne demonstrere”

Forslaget fra den socialdemokratiske regering møder nu kritik fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

– Det er et alvorligt indgreb i retten til at kunne demonstrere fredeligt. Vi skal holde fast i, at det er en demokratisk frihed at kunne demonstrere fredeligt, siger seniorrådgiver hos Amnesty, Lisa Blinkenberg, til Arbejderen.

Hun tilføjer, at de i Amnesty er “stærkt bekymrede” over lovforslaget.

Også Jens Elo Rytter, professor i forfatningsret og menneskerettigheder ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet kritiserer lovforslaget i hårde vendinger.

– Det er dybt problematisk, at lovforslaget lægger op til at begrænse vores allesammens bevægelsesfrihed – det vil sige vores ret til selv at kunne vælge, hvor vi opholder os, siger han til Arbejderen.

Retten til at bevæge os og opholde os frit er en fundamental menneskerettighed, som bl.a. er stadfæstet af Den Europæiske Menneskeretskonvention.

Jens Elo Rytter mener, at det kan blive “en glidebane” mod “det ekstreme”, hvis den vidtgående “tryghedslov” fra justitsminister Nick Hækkerup og co. bliver indført.

Kritik fra internationale menneskerettighedsorganisationer

Særligt graverende er det, at flere internationale menneskrettighedsorganisationer også er dybt bekymrede over regeringens forslag til en “tryghedslov”.

Organisationerne European Civic Forum, Civil Liberties Union for Europe og Civicus mener således, at forslaget er i direkte modstrid med internationale menneskerettighedskonventioner.

European Civic Forum har sammen med 34 andre internationale menneskeretsorganisationer skrevet et åbent brev til den danske statsminister, justitsministeren og alle andre medlemmer af Folketinget, hvor de retter en alvorlig kritik mod forslaget.

Her advarer organisationerne om, at lovforslaget kan “begrænse frihedsrettighederne i Danmark” og at det “underminerer Danmarks forpligtelser til at leve op til internationale menneskeretsstandarder”.

Indblik arbejder på at få en kommentar fra Justitsministeriet til sagen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?