Kommentator: Takket være Jens Rohde har Kristendemokraterne nu kurs mod Folketinget

Kommentator: Rohde og KD har kurs mod at blive valgt ind
Claus Bech/Ritzau Scanpix

Kristendemokraterne har en god chance for at blive valgt ind i Folketinget ved næste valg.

Det mener politisk kommentator Hans Engell, efter at det mandag kom frem, at folketingsmedlem Jens Rohde med en fortid som profil i både Venstre og De Radikale er blevet kristendemokrat.

– Det ligner et fornuftsægteskab. Kristendemokraterne var tæt på at blive valgt ind ved seneste valg. Jeg vil ikke sige, at dette er sidste udkald nu, men det her er partiets chance, siger Engell.

Partiet blev senest valgt ind i Folketinget i 2001. Siden hen er missionen mislykkedes flere gange. Ved 2019-valget fik partiet 1,7 procent af stemmerne og var således ikke langt fra spærregrænse på 2,0 procent.

KD er allerede opstillingsberettiget, så partiet skal ikke ud på gaden for at samle vælgererklæringer.

Rohde, som i januar forlod De Radikale, bliver partiets politiske ordfører, mens Isabella Arendt er partiets formand.

Duoen vil fremover være partiets profiler udadtil, og den kombination er god, mener Engell.

Sammen vil Rohde og Arendt onsdag præsentere partiets “helhedsplan for et borgerligt forankret Danmark frem mod 2030”.

– Når jeg siger, at det er et fornuftsægteskab, så handler det om, at det her er chancen for KD til at erobre de stemmer, partiet ikke opnåede sidste gang. For Rohde er dette en chance for, at han kan fortsætte i politik. Der var ikke andre partier, han kunne vælge, siger Engell

– Begge parter får noget ud af det. KD har manglet kendte profiler. Partiet har en imponerende udholdenhed, men har i mange år skullet klare sig alene på det kommunale plan.

– Under en valgkamp vil Arendt og Rohde kunne give partiet en synlighed, som de ikke har haft før, siger Engell.

Rohde fik lidt over 6000 personlige stemmer i Københavns Storkreds ved 2019-valget.

Han har tidligere siddet i Folketinget og Europa-Parlamentet for Venstre. Han har blandt andet tidligere været politisk ordfører for Venstre.

I slutningen af 2015 forlod Rohde Venstre til fordel for De Radikale. Han blev første gang valgt ind i Folketinget i 1998 for Venstre.

– Rohde satser nu som ny kristelig kandidat på genopstandelsen og det evige liv i dansk politik, så dette er en rigtig god chance for ham, siger Engell.

I den seneste Voxmeter-måling for Ritzau står Kristendemokraterne til 1,4 procent af stemmerne.

Rohde var i øvrigt ikke det eneste folketingsmedlem, der forlod De Radikale i januar. Det samme gjorde Ida Auken, der nu er socialdemokrat.

 

[adning id="17957"]

Fik du læst?