Læge skyder vaccinepas ned: Det er "aldeles unødvendigt"

Foto: Johan Nilsson/AFP/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Regeringens idé om vaccinepas får ikke opbakning fra fagkundskaben. 
Af Simon Riedel, simon@indblik.net 
Praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen er kraftig modstander af idéen om vaccinepas.
Det skriver han i et indlæg Ugeskriftet.
Thomas Birk Kristiansen er modstander af vaccinepas af en række årsager:

  • Hvis ikkevaccinerede holdes udenfor samfundet, vil det betyde at virksomheder vil få for lille kundegrundlag. 
  • Vaccinepasset vil skabe splittelse i befolkningen.
  • Når ældre borgere og yngre borgere med kroniske sygdomme er vaccineret, er passet overflødigt.

I øvrigt er den primære grund til vaccine at beskytte sig selv – ikke at beskytte andre, skriver han.
Folketinget og Dansk Industri arbejder lige nu på at indføre et coronapas, der bl.a. kan give vaccinerede adgang til  restaurant, bar og til fitness og frisør, mens ikke-vaccinerede må blive udenfor.
Passet skal ligge på mobiltelefonen, hvor oplysninger om vacciner, herunder vaccination mod COVID-19 er til at få adgang til via Sundhed.dk.
Men Thomas Birk Kristiansen mener ikke, at ideen om, at vaccinepasset kan genåbne butikker er gangbart.
– Et argument for passet er, at mange virksomheder snart går rabundus grundet manglende kunder. Men måske er argumentet alligevel ikke så stærkt, for kan man overhovedet drive lønsom virksomhed, hvis kundegrundlaget af ikkevaccinerede skæres bort? 
– Ikke engang brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet ønsker passet ved restaurationsbesøg, skriver han. 
Hvis ikke-vaccinerede udelukkes fra ‘alt det sjove’, medfører det også en splittelse af befolkningen, mener Thomas Birk Kristiansen.
– Nogle tåler ikke vaccinen eller tilhører en gruppe, for hvem vaccinen ikke er godkendt, mens andre er så langt nede på listen, at der vil gå en rum tid, før de kan vaccineres. Endelig ønsker nogle af personlige årsager ikke at modtage vaccinen. 
– Disse borgere bliver reelt et B-hold, der afskæres fra at deltage i samfundet på lige fod med andre medborgere og egne vaccinerede familiemedlemmer, skriver han.
Mens landets regering meget ofte bruger ordet samfundssind, gør Thomas Birk Kristiansen opmærksom på at vacciner er noget folk får, for deres egen skyld.
– Her er det vigtigt at bemærke, at den primære årsag til at blive vaccineret er at beskytte sig selv mod sygdom og ikke at beskytte andre… Endelig er det at blive vaccineret ingen garanti for ikke at kunne bære virus og smitte videre, og noget peger da også i retning af, at vaccination ikke altid giver beskyttelse mod asymptomatisk smitte.
Det afgørende er at sætte ind overfor de svageste, påpeger den praktiserende læge.
Når de svage grupper er vaccineret, kan man åbne samfundet mens ikke-vaccinerede kan selv siden vælge vaccinen til eller fra. 
De ikke-vaccinerede tager dermed også selv risikoen for smitte, når de bevæger sig ud. 
Praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen mener alt i alt, at vaccinepassset er unødvendigt, også set i lyset af, at der formentlig kommer nye mutationer – og når der opstår flokimmunitet: 
– Følger man den danske vaccinationsplan, bliver et vaccinepas unødvendigt. Kommer der nye mutationer, som forringer beskyttelsen ved vaccination, er passet også unødvendigt, og kommer der flokimmunitet, ja, så er det endnu mindre relevant. 
Både på kort og lang sigt giver det ikke nogen mening med et vaccinepas, konkluderer lægen.
– Er få vaccineret, er der ingen økonomiske mening i passet, og når mange er vaccineret, er det aldeles unødvendigt, skriver Thomas Birk Kristiansen. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?