Lav oliepris kan tvinge Trump og Putin i dialog

Den amerikanske produktion og skiferolie og -gas rammes hårdt af priskrigen mellem Rusland og Saudi-Arabien.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lav oliepris kan tvinge Trump og Putin i dialog

Den amerikanske produktion og skiferolie og -gas rammes hårdt af priskrigen mellem Rusland og Saudi-Arabien.
Af Søren Skafte, redaktion@indblik.net
Med Brent-priser på omkring 23 dollars pr. tønde er råolien faldet til det laveste niveau i 18 år. Det sker i kølvandet på Covid-19 viruskrisen og den mindskede efterspørgsel efter energi. Dertil kommer endnu en aggressiv udmelding fra Saudi Arabien i den verserende krig om markedsandele mod landets tidligere russiske allierede.
Olieprisen lå i begyndelsen af 2020 på 65 dollars pr. tønde, inden coronavirus kuldkastede alle forudsigelser om energiforbruget.
Saudi Arabien har truet med at øge produktionen med yderligere 600.000 tønder pr. dag fra 1. maj og dermed bringe den samlede produktion op på 10.6 mio. tønder pr. dag.
Sammenholdt med et globalt olieforbrug, som falder støt, i takt med at en stadig større del af den vestlige verden går i isolation, har denne udmelding bidraget til at presse olieprisen ned.
Lavere benzin- og naturgaspriser
Bilister og naturgaskunder nyder i øjeblikket godt af de lavere energipriser, der bidrager til at holde inflationsraten helt i bund. Til gengæld har olie- og benzinselskaber hårde tider. Goldman Sachs har vurderet at den globale olieefterspørgsel allerede er faldet med 25 pct. og olieprisen kunne falde helt ned til 10 dollar pr. tønde. En række selskaber står over for at skulle tage stilling til at lægge en række produktionssteder i mølpose.
Præsident Donald Trump, som ellers har været en varm fortaler for lave energipriser, har efterhånden også en interesse i at olieprisen stiger fra de nuværende niveauer. Det skyldes, at den lave pris begynder at true den amerikanske olieindustri og skaber problemer for landets mange skiferolie- og ethanolproducenter.
Trump har derfor indledt ”mæglingsforsøg” i den verserende ”oliekrig” mellem Saudi Arabien og Rusland. Hans telefonsamtaler med såvel Putin som kronprins Mohammed bin Salman har foreløbig stabiliseret olieprisen lige over 23 dollar. Men det er tvivlsomt, om det vil være muligt at nå frem til en fælles forståelse, før både Rusland og Saudi Arabien gør alvor af deres trusler om at øge produktionen fra 1. maj.
Bliver USA nødt til at ophæve Rusland-sanktioner?
Hvis USA skal kunne gøre en forskel, vil det formentlig kræve ophævelsen at en række af de energirelaterede amerikanske sanktioner mod Rusland. Det kunne være det, der skal til for at få Putin til at vende tilbage til forhandlingsbordet og bidrage til løsningen af konflikten mellem Moskva og Riyadh.
Analytikere har imidlertid påpeget, at Saudi Arabiens og Ruslands oliedispositioner ikke betyder meget i forhold til det enorme fald i den globale olieefterspørgsel efter Covid-19-krisen. Afhængigt af krisens varighed kan der derfor blive behov for en global produktionsbegrænsning, hvis man vil forhindre, at bunden går helt ud af markedet.
Hvis en mere omfattende produktionsbegrænsning bliver nødvendigt, kan det betyde, at vi kan imødese stærkt stigende oliepriser, når krisen vender. Det skyldes, at det vil tage tid at genoptage produktionen fra brønde, der har været lagt i ”mølpose”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1409″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3230″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4721″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?