Lejede juletræer har ingen dokumenteret klimagevinst

Juletræerne er blevet en varm klimakartoffel. Det skal være klimavenligt, gerne lavet af genbrugsmaterialer, og den nyeste trend er at leje et træ i potte. Men der er ingen dokumentation for klimagevinsten.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lejede juletræer har ingen dokumenteret klimagevinst

Juletræerne er blevet en varm klimakartoffel. Det skal være klimavenligt, gerne lavet af genbrugsmaterialer, og den nyeste trend er at leje et træ i potte. Men der er ingen dokumentation for klimagevinsten.
Af Thomas Funch, tbf@indblik.net
Det nyeste nye på juletræsmarkedet er muligheden for at leje et juletræ i potte. Du kan tilmed få det leveret til døren, så du ikke behøver at hente det på dit lokale torv. Du kan ligeledes få det afhentet igen, så det kan genplantes i skoven og være til gavn for klimaet.
Sådan lyder det fra firmaet 100% ØKO, der kører juletræer ud til hele det brofaste Danmark. Indblik.net har bedt om dokumentation for, at det skulle være mere klimavenligt at transportere juletræer rundt i landet end at benytte et afhugget juletræ og derefter bortskaffe det.
Efter fire dage har Indblik.net stadig ikke modtaget svar, og vi har derfor valgt at spørge hos den grønne tænketank CONCITO og deres videnschef, Torben Chrintz.
“Jeg tror ikke, at man kan sige, at det ene er bedre end det andet. Umiddelbart vil jeg tro, at klimabelastningen er ret ens, om end jeg ikke har set nogen regne det helt igennem,” siger Torben Chrintz og fortsætter:
“Hvis træet i potten skal håndteres meget og transporteres meget frem og tilbage, skulle det dog ikke undre mig, hvis belastningen så bliver større for pottetræet.”
Konsekvens for træerne
Tanken bag projektet er, at man ved at give træet tilbage til skoven skulle få en klimagevinst, når træet igen står og optager CO2 frem for at blive sendt til forbrænding. 100% ØKO har planer om at genplante træerne i februar måned, og det kan have fatale konsekvenser for træet.
Ifølge flere kilder blandt forskere og planteskoler, som Indblik.net har talt med, vil et træ formentlig ikke overleve at blive genplantet, hvis det har stået inde ved stuetemperatur for længe. Luftfugtigheden er for lav og temperaturen er for høj.
Det rigtige er ifølge planteskolerne at købe et træ i en potte og selv plante det ud i haven efter få dage indenfor. Derfor vil der også være en større gevinst ved at plante ny skov frem for at genplante træer, hvor overlevelseschancen er meget lille.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”887″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”896″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3443″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?