Løkke: Med mig som statsminister havde Danmark været mere åbent

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Havde Lars Løkke Rasmussen været statsminister i dag, havde Danmark ikke været så hårdt nedlukket. Sådan lyder det fra den tidligere Venstreformand, der for nyligt er blevet løsgænger.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Det er halvandet års tid siden, at Lars Løkke Rasmussen var danskernes statsminister. Men hvis han ikke var gået af tilbage i 2019, havde den danske coronahåndtering set ganske anderledes ud, fortæller han.
I debat med bl.a. Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen og virolog Allan Randrup Thomsen i “Debatten” på DR2, skitserede løsgængeren Løkke hvordan Danmark havde set ud i dag, hvis han var statsminister.
– Der er ikke fuldstændig epidemikontrol, og det kommer der nok heller ikke. Det handler i stedet om, hvilken kalkuleret risiko, man vil løbe. – Det spørgsmål står der, til sygdommen er væk. Intet tyder på, at den bare lige forsvinder, lød det fra Lars Løkke Rasmussen i torsdagens udgave af “Debatten”.
Løkke: Vi har et meget enøjet syn på det hele
Han pointerer, at han har været kritisk overfor det, han kalder regeringens “enøjede syn” på coronahåndteringen allerede fra foråret sidste år.
– Min anke hele vejen igennem – både fra april sidste år og også nu – er, at vi tendenderer at have et meget enøjet syn på det hele. Statsministeren blev folkehelt ved at lukke landet ned på sætningen: “Ikke én eneste må dø af covid-19”.
– Nu oplever vi så, at der er kræftpatienter – jeg kender selv nogle af dem privat – der ikke får den behandling, de skal have. Vi oplever, at der er børn, der mistrives. Vi oplever små selvstændige, der presses helt ud på kanten af bankerot. En masse menneskelige omkostninger.
– Det her er jo ikke sort-hvidt. Det er ikke sådan, at vi bare skal åbne, og så må folk dø af corona. Men tilgangen har været ekstremt egenrådig og meget lidt fleksibel, sagde Lars Løkke Rasmussen.
“Hverdagens eksperter” skal inddrages
Direkte adspurgt af værten Clement Kjersgaard, om “vi havde haft en mere fleksibel tilgang, hvor samfundet var mere åbent”, hvis Lars Løkke Rasmussen selv havde siddet i statsministerstolen, svarer han:
– Hvis man skal sige det på en meget kort formel: ja. Men det havde først og fremmest – og det synes jeg har været fraværende – baseret på højere inddragelse af det, man kan kalde “hverdagens eksperter”. 
– Jeg har stor respekt for epidemologer og virologer, men det er enøjet, at vi hver dag skal høre, at der er én, der er død med covid-19. Tænk på, hvor mange, der er døde med lungecancer, eller hvor mange, der har forsøgt at tage deres eget liv, svarede Lars Løkke Rasmussen.[/vc_column_text][vc_wp_text]

Hvem betaler corona-regningen?
– Ja, og det havde først og fremmest været baseret på en højere inddragelse af hverdagens eksperter.
Svarer Lars Løkke Rasmussen til, om samfundet havde været mere åbent med ham som statsminister.
Slået op af Debatten – DR i Torsdag den 11. februar 2021

[/vc_wp_text][vc_column_text]Socialdemokrater: “Godt for Danmark, at Løkke ikke er statsminister!”
Flere har reageret kritisk på Løkkes optræden i “Debatten”, herunder en række prominente socialdemokratiske politikere.
Også Enhedslistens Pelle Dragsted er ude med riven:
– Det er danskernes største held i nyere tid, at flertallet skiftede efter sidste valg, skriver han i et tweet. Dragsted får opbakning fra klimaminister Dan Jørgensen, der skriver, at det er “meget godt”, at Løkke ikke er statsminister. 
I et længere Facebook-opslag skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at det er “godt for Danmark, at Løkke ikke er statsminister”. 
– Helt ærligt. Jeg tror faktisk ikke man kan overdrive vigtigheden af, at Løkke ikke har ansvar for landets ve og vel længere. Det havde med stor sandsynlighed både betydet mange flere dødsfald og et hårdere slag mod økonomien, skriver socialdemokraten. 
Lars Løkke Rasmussen forlod tidligere i år partiet Venstre, og har siden stiftet et politisk netværk i eget navn. Det har i skrivende stund over 14.000 medlemmer.
For nyligt kom Løkke med en opfordring til at genåbne samfundet yderligere og bl.a. sende ældre elever tilbage i skole.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?