DF vil kulegrave regeringens ansættelser af pressechefer

Det er svært at være pressechef i Finansministeriet uden at være professionel socialdemokrat, sagde Sigga Nolsøe i marts, da hun forlod sin stilling. Nu vil Morten Messerschmidt (DF) se nærmere på ansættelserne i ministerierne.
Screenshot: Folketingets TV

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Messerschmidt vil kulegrave regeringens ansættelser af pressechefer

Det er svært at være pressechef i Finansministeriet uden at være professionel socialdemokrat, sagde Sigga Nolsøe i marts, da hun forlod sin stilling. Nu vil Morten Messerschmidt (DF) se nærmere på ansættelserne i ministerierne.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Det vakte stort postyr, da Sigga Nolsøe den 4. marts i år forlod sin stilling som pressechef i Finansministeriet med en kortfattet bredside til sin nu tidligere arbejdsgiver:
”Jeg kan bare sige, at det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat,” udtalte hun til Ritzau, og det fik særligt oppositionen op af stolen.
Udtalelsen satte gang i en længere offentlig diskussion om, hvordan regeringen rekrutterer sine højtstående embedsmænd, og om hvorvidt det er en fordel at have stærke bånd til Socialdemokratiet, hvis man har ambitioner om at nå til tops. Regeringen afviste dengang enhver form for politisering af embedsværket, mens mistanken har hængt ved i oppositionspartierne.
Ministerens oplevelse langt fra Nolsøes
I starten af denne måned spurgte Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt derfor igen finansminister Nicolai Wammen (S) ind til sagen under en debat i folketingssalen. Ganske som i marts afviste finansministeren, at Nolsøes opfattelse har hold i virkeligheden:
”Det tilkommer ikke mig at fortolke på baggrunden for Sigga Nolsøes kommentar. Jeg vil dog gerne understrege, at udtalelsen og min egen oplevelse af forholdet mellem regeringen og embedsapparatet i mit eget ministerium ligger meget langt fra hinanden,” sagde Nicolai Wammen blandt andet.
Han bedyrede ved samme lejlighed, at han ikke interesserer sig for embedsmændenes politiske tilhørsforhold.
I et § 20-spørgsmål, som finansministeren har sendt videre til skatteminister Morten Bødskov (S), spørger Messerschmidt, om ministeren på baggrund af sin afvisning af Nolsøes udlægning vil ”… lade Folketinget under iagttagelse af fuld diskretion og fortrolighed gennemgå alle ansøgninger for regeringens i pressen meget omtalte ansættelser af presse- og kommunikationsmedarbejdere for således at kunne hjælpe regeringen med udadtil at bekræfte, at disse ikke er sket, fordi de pågældende er socialdemokrater, men fordi der ikke var bedre ansøgere?”
Morten Bødskov har endnu ikke besvaret spørgsmålet.
Foreslår parlamentarisk undersøgelsesudvalg
I et skriftligt svar til Indblik.net, uddyber Morten Messerschmidt baggrunden for sin forespørgsel til regeringen:
Syv ud af ni nyansatte pressechefer har stærke bånd til Socialdemokratiet. Det giver en mistanke om, at disse folk ikke alene er ansat ud fra deres faglige kvalifikationer. Hvis det er sandt, bryder den socialdemokratiske regering med en mangeårig tradition for ikke at politisere ministeriernes embedsmænd. Det er stærkt problematisk. Ikke mindst fordi de syv ministerier nægter, men samtidig ikke gør noget aktivt for at fjerne mistanken,” skriver han.
Messerschmidt uddyber desuden, hvordan han forestiller sig, at sagen skal belyses:
”Derfor foreslår jeg, at der nedsættes et parlamentarisk undersøgelsesudvalg, som kan gennemgå alle ansøgninger og tale med de embedsmænd, som har forestået ansættelsesprocessen. Arbejdet må naturligvis foregå i fortrolighed, men ad den vej kan offentligheden få syn for sagn. Vi kan ikke have en regering, der kun vil ansætte embedsmænd, der – for at bruge Sigga Nolsøes ord – er ”professionelle socialdemokrater.”
 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1599″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7338″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7076″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?