Mette Frederiksens spinhær: 27 nye pressechefer siden 2019

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Denne regering er gået forrest i at opruste på kommunikation og spin og lave partiansættelser i ministerierne, og jeg synes, at vi endnu engang får bekræftet det billede med de her tal”.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Sådan lyder kritikken fra Morten Dahlin (V), som har efterspurgt tallene for, hvor mange nye presse- og kommunikationschefer der er blevet ansat under Mette Frederiksens regering.

Det viser sig, at de 19 ministerier har ansat hele 27 nye presse- og kommunikationschefer.

Det beretter Altinget med henvisning til en oversigt fra Skatteministeriet.

Og af de nye ansættelser har der været række eksempler på nyansatte presse- og kommunikationschefer, der på forskellig vis har haft bånd til Socialdemokratiet eller deres ministre.

Læs mere om hvilke pressechefer der er tale om her.

Herunder kan nævnes f.eks. den nyansatte Mads Hersbøll i Beskæftigelsministeriet, som er tidligere kandidat for Socialdemokratiet til Europa-Parlamentet.

Dette har gjort, at de mange nye ansættelser i vidt omfang er blevet debatteret i S-regeringens levetid.

Regeringen bliver kritiseret for at politisere et embedsværk, som ellers er pålagt at være politisk neutrale over for den til enhver tid siddende regering.

Særligt opsigt vakte det, da Sigga Nolsøe sidste år sagde op som pressechef i Finansministeriet med afskedsreplikken: ”Det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat”.

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen kalder kritikken ”uklog og urimelig” og påstår samtidig at ”alle er blevet ansat efter kvalifikationer”.

– Jeg har godt set, at der er nogle, der bruger de her nye ansættelser til at komme med politiske anklager. Jeg vil klart afvise den spekulation og de anklager, der bliver lagt frem. Det er de dygtige, der bliver ansat. Punktum, siger Jesper Petersen til Altinget.

Morten Dahlin understreger at offentligt ansatte som alle andre skal have lov til at være medlem af et parti.

– Men vi synes grundlæggende, det er forkert, at man hiver partikammerater ind til i øvrigt højtlønnede og magtfulde stillinger i et embedsværk, der skal være neutralt.

Selvom regeringen og ministrene siger, at de har ansat de mest kvalificerede ansøgere, er Morten Dahlin stadig skeptisk.

– Det kan godt være, det er rigtigt, men vi kan bare se, at det er sket i rigtig mange tilfælde. At det er neutrale pressechefer, der er gået ud, og så er det pressechefer med partibogen i orden, der er gået ind.

– Jeg køber 100 procent, at det kan ske en enkelt gang eller to, og at det så nok ville være en tilfældighed, men jeg synes, det er bekymrende med denne her systematik, som jeg synes, vi ser i regeringen, siger Morten Dahlin.

Adspurgt af Altinget til om han tror, billedet vil se anderledes ud, hvis Venstre engang får regeringsmagten, svarer han følgende:

– Vi kommer ikke til at sætte partikammerater i centraladministrationen, ligesom Mette Frederiksen har gjort.

– Men alene det, at du stiller spørgsmålet, er interessant, fordi det burde jo ikke være sådan, at de neutrale embedsmænd har lyst til at søge væk, bare fordi der kommer en minister med en anden partifarve.

– Men det er jo sådan, det bliver, hvis man ansætter partikammerater, som kommer og går med ministeren. Og det har vi jo ikke tradition for i Danmark.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?