Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er kommet i modvind efter et misvisende angreb på landets banker, som han beskylder for at være “grådige”.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Ministeren bliver bl.a. beskyldt af tænketanken Cepos’ cheføkonom Mads Lundby Hansen for at bedrive “socialdemokratisk minister-populisme” i et forsøg på at “score billige point”.
Men ministeren vil ikke forholde sig til den hårde kritik, han bliver mødt med.
I stedet har Indblik efter korrespondance med Erhvervsministeriets pressetjeneste modtaget et skriftligt svar til citat, der dog ikke forholder sig til kritikken.
Til spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at få en kommentar fra ministeren til den kritik, der rejses af bl.a. Mads Lundby Hansen, lyder svaret, at vi kan benytte følgende citat:
– Bankerne har på det seneste flere gange rykket grænsen for de negative renter ned. Det bliver simpelthen nødt til at stoppe. Min bekymring er, at bankerne bliver ved med at stramme skruen for de negative renter, så helt almindelige danskere skal betale for at have deres egne penge i banken.
– Det nemme er jo at smide omkostningen over på kunderne. Men hvor skal kunderne gå hen til sidst, hvis udviklingen fortsætter? Derfor indkalder jeg nu bankernes forening, Finans Danmark, til møde om sagen. For den nuværende situation kan danske bankkunder ikke være tjent med.
Hvad handler sagen om?
Denne tekst er næsten enslydende med det Facebook-opslag fra Simon Kollerup, som har startet hele debatten.[/vc_column_text][vc_column_text]
GRÆNSEN FOR NEGATIVE RENTER I BANKEN ER NÅET: Det kan ikke blive på denne her måde. Bankerne nærmest snubler over…
Slået op af Simon Kollerup i Mandag den 26. april 2021
[/vc_column_text][vc_column_text]I opslaget beskylder erhvervsministeren de danske banker for at være “grådige”, fordi de opkræver negative renter fra deres kunder.
Han skriver bl.a., at bankerne skal stoppe med at lade danskerne “betale penge for at have deres egne penge stående i banken”.
Opslaget har skabt debat, men i det overser ministeren, at de danske banker i virkeligheden er nødt til at opkræve de negative renter, fordi såvel Den Europæiske Centralbank som Nationalbanken herhjemme har sænket renten til et negativt niveau.
– De danske bankers negative renter skyldes, at ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) og den danske nationalbank har sænket renten til et negativt niveau. Når danskerne sætter deres penge i banken, så skal bankerne efterfølgende sætte pengene i Nationalbanken og der er renten negativ.
– Den regning sender bankerne nu videre til kunderne. På helt samme måde som, når prisen stiger på mel, så stiger prisen på rundstykker hos bageren, forklarer Mads Lundby Hansen til Indblik og tilføjer:
– Ovenstående har Kollerup fået forklaret af sine embedsmænd. Alligevel går han ud med det populistiske budskab. Formentlig fordi bankerne er upopulære og han ad den vej kan score nogle billige point i folkedybet. Hvor er det lavt.