Minister vil ikke give nogen garantier: Bliver restriktionerne fjernet, når alle er vaccineret?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Virologer mener, at vi allerede på nuværende tidspunkt burde ophæve alle restriktioner, men erhvervsministeren kan ikke engang garantere restriktionernes forsvinden, når alle danskere er vaccineret.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Da coronavirus gjorde sit indtog i Danmark i løbet af sidste år, var det et fokus på ikke at overbelaste sundhedsvæsenet, der fik regeringen til at indføre restriktioner.

På et pressemøde den 23. oktober 2020 sammen med pandemiens kendte ansigter som blandt andet statsminister, Mette Frederiksen, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke ordret i forhold til spørgsmålet om restriktionernes begrundelse:

– Målet er, at sundhedsvæsenet ikke skal overbelastes.

Men på trods af at flere virologer allerede på nuværende tidspunkt ikke forstår, hvorfor vi stadig har restriktioner, som Indblik f.eks. har skrevet om tidligere, og hvor virologen Christian Kanstrup Holm udtalte til TV 2:

– Vi indførte restriktioner, fordi vi ville undgå, at hospitalsvæsenet skulle blive overbelastet og for at undgå, at frontpersonalet på sygehusene skulle blive smittet, så de ikke kunne varetage deres arbejde.

– Risikoen for, at det sker i Danmark nu, er lig nul.

Erhvervsminister nægter at stille nogle garantier

Alligevel nægter erhvervsminister Simon Kollerup (S) i et interview med TV MIDTVEST at stille nogen som helst garanti for, at restriktionerne bliver fjernet, selv når alle danskere er blevet tilbudt en vaccine eller er blevet vaccineret mod covid-19.

– Vi håber allesammen, at når vi får vaccinen, så er vi dækket ind. Men vi ser nye varianter og mutationer af coronavirus. Hvis jeg stod nu og sagde, at I bare kan tage det roligt – til september, der er alt væk igen – så ville det være et tomt løfte, lyder det fra Kollerup.

På den ene side har vi således virologer, der mener, at allerede på nuværende tidspunkt burde der ikke være flere restriktioner, og på den anden side har vi regeringen denne gang i form af erhvervsminister Simon Kollerup, der udtaler, at selv når alle er vaccinerede, vil han ikke kunne garantere, at restriktionerne i det danske samfund forsvinder.

Erhvervsministerens udtalelser møder således også kritik fra Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, der kritiserer Kollerup og regeringen for at holde danskerne fastlåst.

Erhvervsordføreren fra Venstre vil gerne have en fuld genåbning, når alle danskere er vaccineret, og udtaler ligeledes til TV MIDTVEST:

– Vores sundhedsvæsen har klaret det eminent. Antallet af indlæggelser er meget, meget lavt. Det bekymrer mig, at målstregen flyttes.

[adning id="17957"]

Fik du læst?