Mølbak kom med gruopvækkende forudsigelse i marts 2020: Vi kommer til at skubbe problemet foran os

Foto: Statens Serum Institut

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Kåre Mølbak frygtede i starten af coronavirusepidemien, at vi ville komme til at skubbe problemet foran os. Ti måneder senere er hans bekymring blevet virkelighed.
Af Simon Riedel
Danmark kunne have set helt anderledes ud i dag, hvis Kåre Mølbaks ord fra slutningen af marts sidste år, var kommet til at gælde. Coronaen kunne være brændt af i løbet af den varme sommer og efterår – mens alle dem, der frygtede smitte, holdt sig hjemme.
Kaare Mølbak udtalte til Politiken for ti måneder siden: “Coronavirus kan ikke inddæmmes, og før eller siden skal de fleste af os smittes.”
Kåre Mølbak, der var faglig direktør i Statens Seruminstitut indtil 31. december sidste år var dermed uenig med verdenssundhedsorganisationen WHO i, at landene skulle teste og isolere sig gennem epidemien, fordi det ville ifølge ham betyde, at vi kom til at skubbe problemet foran os.
Han skønnede dengang, at den eneste måde at få bugt med sygdommen var at op mod 60 procent af befolkningen gradvist blev smittet, så der kunne opstå flokimmunitet.
Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, var dengang helt enig med Kåre Mølbak. Han mente, at man skulle nøjes med restriktioner i et omfang, så hospitalerne kunne følge med.
– Når kurven er knækket, og vi har set færre intensivindlæggelser over noget tid, er det nødvendigt at samfundet åbnes gradvist, så danskerne smitter hinanden, så vi over tid når op i nærheden af, at 60 procent har været smittet. Hvis vi ikke får flokimmunitet, bliver det her, som vi ser nu, i større eller mindre grad et tilbagevendende fænomen, indtil vi er nået op på 60 procent, sagde Allan Randrup Thomsen til TV 2.
Et forsigtigt bud fra ham lød, at de 60 procent kunne nås omkring december 2020 eller marts 2021.
Dengang advarede WHO mod at forsøge at skabe flokimmunitet, fordi mange ifølge verdenssundhedsorganisationen vil dø. Men Allan Randrup mente ikke, at det er muligt at inddæmme og udrydde den smitsomme sygdom.
– Der er ingen tvivl om, at det bliver en svær proces, og der vil være mennesker, der dør af det, men vi har ikke noget alternativ, sagde Allan Randrup Thomsen og tilføjede:
– Det er ligesom en skibskaptajn, der skal manøvrere i et farvand med farlige skær. Det handler om at prøve at sejle igennem, så vi beskytter risikogrupperne, og dem som er i størst fare for at dø, mens vi samtidig opnår en passende grad af flokimmunitet, udtalte han til TV-Midtvest.
I samme medie kunne man læse, at Aarhus Universitets Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin, også støttede tankerne om flokimmunitet.
– Der er ikke noget quick fix på det her, og det er usandsynligt, at vi kan dæmpe den ihjel. Enten skal vi have en vaccine, ellers skal vi have gjort nogle af de unge og raske immune. Den anden side af mønten er, at nogle ældre vil blive ramt, men det er der jo realistisk set stor sandsynlighed for, at de vil blive alligevel, det er måske et spørgsmål om, hvorvidt man trækker pinen ud over længere tid,”.
Statens Serum Instituts faglige direktør for infektionsberedskabet, Kåre Mølbak, gik på pension den 31. januar 2021 med ordene:
– Det er ikke nogen ny beslutning. Det har altid været min plan at gå fra på et tidspunkt, hvor jeg stadig har mange gode år foran mig, siger Kåre Mølbak, der fyldte 65 år i september.
Kåre Mølbaks opgaver overtages af SSI’s nye direktør Henrik Ullum, der tiltræder 1. december 2020, samt af Tyra Grove Krause, der er afdelingschef for SSI’s Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, skrev Statens Seruminstitut 12. November.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?