Myndighederne slår alarm over kontakttal – men de glemmer denne afgørende faktor

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Statens Serum Institut glemmer en afgørende faktor i de beregninger af kontakttal, som den fortsatte nedlukning baserer sig på, skriver Allan Holm Nielsen.
Af Allan Holm Nielsen, PhD i molekylær mikrobiologi og stifter af tænketanken Growz
DR havde forleden en artikel, der forsøgte at forklare hvorfor Mette Frederiksen ikke tør åbne landet nu B117-mutanten af coronavirus huserer. 
Beregningen gik på, at med de nuværende kontakttal på 0,7 og 1,1 for den alm. corona og B117 respektivt, ville man måske nok se en faldende tendens til smitte-udvikling den kommende tid, men hvis man åbnede samfundet op og kontakttallet steg 25 procent, ville udviklingen vende og vi ville se en eksponentiel vækst i antallet af smittede – illustreret ved at antallet af smittede pr. dag steg fra ca. 600 til over 3000 i løbet af to måneder. Uden nogen form for udfladning. 
Og i teorien – alt andet lige – er det da også korrekt. Under de forudsætninger vil det være skidt at øge kontakttallet 25 procent. 
Problemet er bare, at der helt naturligt kommer to modsatrettede kræfter til at tage brodden af problemet: vejret er den ene, og den anden er den stigende immunisering dels gennem flere smittede, der bliver raske, og gennem udbredelsen af vaccinerne. 
Tager man de to ting med i regnestykket, vil man se det samme fænomen som vi ser med f.eks. influenza hvert eneste år: antallet af smittede topper her i starten af februar og falder så pga. mere sol og flere immuniserede. 
At man fra myndighedernes side på den måde kun viser den negative side af historien er ærgerligt. For det betyder, at man skræmmer folk unødvendigt, og at man vil holde samfundet lukket ned unødvendigt længe – til stor skade for de små virksomheder, butikker, skolebørn og mange andre.
Effekten er illustreret på figuren her nedenfor:
Figur 1 og 2 er smitteudviklingen under SSIs beregningseksempel. 
Figur 3 er den forventede smittevækst pga. vejr, der altså skal modregnes figur 1 og 2 – og det giver så figur 4 og 5.
Af dem kan vi se, at selv med en 25 procent øget smitte har vi stadig ikke noget problem – der er fint plads til at øge aktiviteten i samfundet, uden at vi sætter smittespredningen over styr. 

[/vc_column_text][vc_single_image image=”13310″ img_size=”full”][vc_column_text]Figur 1: Udvikling med kontakttal som fundet i uge 4. Figur 2: udvikling med kontakttal + 25 procent.
Figur 3: Forventet veir- og immuniseringseffekt.
Figur 4: Udvikling med kontakttal som uge 4 + vejr og immuniseringseffekt.
Figur 5: Udvikling med kontakttal som uge 4 + 25 procent + vejr og immuniseringseffekt.
Tallene er simuleringer og ikke et udtryk for en konkret eller garanteret udvikling, men tjener til formål at illustrere vigtigheden af at medtage den forventede effekt af andet end bare coronavirussen.
Tallet 1-13 i bunden er antal smitte-cyklusser, der at være ca 4,6 – 4,8 dage. 13 cyklusser er ca. 2 måneder. [/vc_column_text][vc_column_text]

Dette indlæg til Indblik.net er skrevet af en ekstern skribent Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?