Nu starter regeringens tvangsfordeling: Disse gymnasier må ikke optage elever det næste år

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Seks af landets gymnasier må ikke optage elever i 1.g det kommende skoleår.                  

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Beslutningen er et produkt af en politisk aftale om et nyt system for, hvordan eleverne skal optages på de gymnasiale uddannelser. 

På gymnasierne i storbyen vil man fremover bl.a. tage forældrenes indkomst i betragtning, når man skal sammensætte skolens elevoptag.

Læs mere om aftalen her

Undervisningsminister: “Lige nu har vi pivskæve årgange”

Formålet med aftalen er et opgør med de såkaldte “indvandrergymnasier”, altså gymnasier hvor en stor del af eleverne har en anden etnisk herkomst end dansk. 

– Der har i en årrække været behov for at gøre noget ved elevsammensætningen på flere gymnasier, og der har været brug for et nyt optagesystem. Det giver vi dem nu, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et interview til TV 2

De gymnasier, der bliver ramt af aftalen, er: 

– Aarhus Gymnasium, Tilst, hf og stx

– Viby Gymnasium, stx

– NEXT – Sydkystens Gymnasium, hhx og stx

– Høje-Taastrup Gymnasium, stx

– Hvidovre Gymnasium & HF, stx

– Herlev Gymnasium og HF, stx og hf

Eftersom ovenstående gymnasier ikke må optage elever det kommende skoleår, må de andre nærliggende gymnasier se sig nødsaget til at optage flere elever i 1.g. 

Af den grund, vil de pågældende gymnasier blive kompenseret for det antal af ekstra elever, som der bliver optaget.

Man kunne nemt fristes til at spørge, om alt dette ikke bare vil flytte problemerne over på de andre gymnasier. Men det mener Rosenkrantz-Theil ikke, at man skal være bange for. 

– Det handler kun om at få en balanceret elevsammensætning, og det er centralt for os, at problemerne ikke hober sig op enkelte steder. Vi vil indgå i dialog med skolerne og regionerne omkring, hvordan vi fordeler eleverne, fortæller hun. 

Også de gymnasier, der er omfattet af aftalen, vil modtage kompensation for de manglende elever. På nuværende tidspunkt fungerer det nemlig således, at gymnasierne modtager et pengebeløb for hver elev, der er skrevet ind i skolens system. 

Aftalen er indgået af regeringen, Kristendemokraterne, Alternativet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og DF.

[adning id="17957"]

Fik du læst?