Ny analyse: Dette coronatiltag kan spare samfundet for 557 millioner kroner – bare i denne måned

Foto: Shutterstock

En ny analyse om hjemmetest kommer med en yderst bemærkelsesværdig konklusion. 

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk 

Erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, har foretaget en analyse omhandlende de mange kviktest, som der i dag bliver taget i Danmark, da negativ test for mange er en betingelse for at møde op på sit arbejde eller sin uddannelse. 

Analysen viser, at en forøgelse af brugen af hjemmetest vil øge effektiviteten i virksomhederne samt spare samfundet for 557 millioner kroner – bare i december.

De 368 millioner af den lidt over halve milliard, er penge, som vil blive i statskassen i stedet for at blive brugt på test. Derudover vil der komme en tidsbesparelse på cirka to millioner timer, hvilket vil svare til omkring 190 millioner kroner i tidsomkostninger. 

En kviktest mod corona koster 133 kroner, og en hjemmetest er omtrent 100 kroner billigere. 

Martin Kyed, der er cheføkonom i SMVdanmark, forklarer analysen yderligere i en pressemeddelelse.

– Hvis hjemmetest vurderes at kunne bruges som substitut for kviktest, så anbefaler SMVdanmark klart, at redskabet bliver bragt i spil hurtigst muligt. Det giver både en stor økonomisk besparelse og sikrer samtidigt mere tid på arbejdspladsen, hvor medarbejderne ikke længere vil skulle stå i lange testkøer for at kunne møde på arbejde. 

– Som sidebemærkning vil det også kunne frigive noget arbejdskraft til erhvervslivet, som virkelig mangler arbejdskraften lige nu, fortæller han. 

Kyed afrunder med at understrege, at SMVdanmark håber, at sundhedsmyndighederne i Danmark vil udstede klare anbefalinger om anvendelse af hjemmetest.

Læs hele analysen her.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?