Ny undersøgelse: Stor opbakning til Hækkerups omdiskuterede lov – men to grupper af danskere er imod

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den omdiskuterede lov mod vanvidsbilisme viser sig at have stor opbakning hos danskerne, fremgår det af en ny undersøgelse.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Tilbage i marts i år blev loven mod vanvidsbilisme indført, og den gav blandt andet politiet lov til at beslaglægge og konfiskere køretøjer fra danskere ved overtrædelse.

Også selvom den pågældende person ikke selv ejede køretøjet, de kørte i.

Loven har således været gældende i omkring seks måneder, og den har sidenhen medført, at 510 køretøjer er blevet beslaglagt af politiet.

Dette har dog også medført til delte meninger i samfundsdebatten.

Her er loven bl.a. blevet kritiseret af blå blok og Radikale Venstre for at være i strid med ejendomsretten, for at ramme uskyldige og for at bringe retssikkerheden i fare.

På den anden side har justitsminister Nick Hækkerup (S) talt varmt for loven, som han også var primus motor på at få indført.

Generel opbakning til loven

Alligevel viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige en grundlæggende opbakning til loven mod vanvidsbilisme.

Undersøgelsen viser, at knap tre ud af fire af de adspurgte danskere mener, at det er i orden, politiet beslaglægger og konfiskerer biler – også selvom føreren i visse tilfælde ikke selv ejer køretøjet.

Derudover svarer næsten syv ud af ti, at loven har haft en positiv effekt på at dæmpe vanvidsbilisme.

Forskelle mellem bilejere og folk der leaser – og forskelle mellem unge og ældre 

Undersøgelsen viser ydermere nogle interessante detaljer.

Bl.a. kan det observeres, at det er kun halvdelen af de adspurgte hos de 18 til 29-årige, der bakker op om loven.

Og dette er også tilfældet for folk, der leaser eller kører firmabil.

Men ifølge Henrik Sagild, direktør for skade i Gjensidige, er det ikke så overraskende, da det ofte er de to grupper, der risikerer at blive ramt af lovgivningen.

– Det er glædeligt, at opbakningen blandt bilejere er stor, men samtidig overrasker det mig ikke, at unge og danskere, der leaser og kører i firmabil, generelt er mere skeptiske.

– For ud over at miste bilen, risikerer de også, at stå med et erstatningskrav fra selskabet der leasede bilen ud til dem eller fra deres arbejdsgiver, ligesom vi desværre ofte ser en overvægt af unge mænd i sager om vanvidsbilister, lyder det fra Henrik Sagild.

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige blandt 1.156 repræsentativt udvalgte danskere i september 2021.

[adning id="17957"]

Fik du læst?