Nye tal viser, at langt de fleste danskere, der er døde med corona, også havde andre sygdomme.
Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk
Ifølge tal fra Statens Serum Institut er 91 procent af alle coronarelaterede dødsfald i Danmark forbundet med en komorbiditet, hvilket betyder, at pågældende person også havde andre sygdomme.
I lang tid har man ellers sagt, at tallet ligger på cirka 80 procent, men fordi at Statens Serum Institut nu er begyndt at hente deres data fra registeret RUKS, som er et register for udvalgte psykiske sygdomme samt svære psykiske lidelser, kan man få et større antal af diagnoser med i sine opgørelser, hvilket trækker procenttallet for komorbiditet blandt personer døde med corona fra 80 procent til 91 procent.
Det skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Før i tiden hentede Statens Serum Institut kun data fra Landspatientregisteret og defineret komorbiditet, som f.eks. kunne være, om patienten havde haft hospitalskontakt indenfor et bestemt antal år.
Sidste år blev der foretaget en undersøgelse, som skulle beskrive 9.500 patienter med corona. Formålet med undersøgelsen var at finde en slags forenelighed mellem indlæggelse og død.
I undersøgelsen kunne man konkludere, at 82 procent af døde med corona også havde været ramt af mindst to andre sygdomme.
En af professorerne bag undersøgelsen er Anton Pottegård, der i øvrigt finder det meget væsentligt at inddrage flere datakilder en blot dem fra Landspatientregisteret.
– Hvordan vi opgør disse lidelser er en uendelig diskussion og vil ofte ændre sig fra projekt til projekt. Der er ingen tvivl om, at det er relevant at inddrage andre datakilder end blot Landspatientregistret, som Statens Serum Institut har gjort i første omgang. Til vores undersøgelse brugte vi også receptoplysninger til at definere nogle sygdomme, f.eks. diabetes, fortæller han i et interview med Sundhedspolitisk Tidsskrift.