Cheføkonom opfordrer til ekstraordinær politisk handling for at få antallet ned igen.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Beskæftigelsen sætter endnu engang rekord, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
I alt var der i august 2021 2.869.000 lønmodtagere, når der er taget højde for almindelige sæsonbevægelser.
Samtidig er det første gang siden statistikkens start i 2008, at der er mere end 2 millioner lønmodtagere i kategorien “virksomheder og organisationer”, som primært består af private virksomheder.
Knap 30.000 flere statsligt ansatte
Dog viser de nye tal fra Danmarks Statistik også, at antallet af offentligt – ansatte er vokset markant under coronakrisen.
Helt præcis er der kommet 29.775 flere offentligt ansatte.
Det er glædeligt, at flere kommer i arbejde og bliver selvforsørgende, lyder det fra tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen, der dog understreger, at stigningen i antallet af offentligt ansatte bør nedbringes.
– Under corona er den offentlige beskæftigelse vokset med knap 30.000 ifølge de nye jobtal. En del kan forklares med corona, som midlertidigt har øget behovet for sundhedspersonale og podere. Det er vigtigt, at denne ekstraordinære stigning nedbringes, så der frigøres arbejdskraft til den private sektor, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.
“Kriser bør ikke anvendes til en varig udbygning af den offentlige beskæftigelse”
Han peger på, at kriser som coronakrisen ikke bør bruges som løftestang for politiske ønsker om f.eks. at øge antallet af offentligt ansatte.
– Kriser bør ikke anvendes til en varig udbygning af den offentlige beskæftigelse. Min anbefaling er at reducere den offentlige beskæftigelse med 30.000 det kommende halvandet år. Når man kan øge den offentlige beskæftigelse med 30.000 på halvandet år, så kan man også reducere den med 30.000 på halvandet år, hvis den politiske vilje vel at mærke er der.
Det kræver politisk vilje at nedbringe antallet igen – men vi har gjort det før
Om der er den fornødne politiske vilje til at nedbringe antallet af offentligt ansatte, som altså har taget et markant hop opad under coronakrisen, vil vise sig i den kommende tid.
Mads Lundby Hansen noterer sig dog, at de danske politikere i tiden efter finanskrisen har foretaget en lignende manøvre.
– I 2009 og 2010 i forbindelse med finanskrisen voksede den offentlige beskæftigelse også mærkbart svarende til 29.000 personer.
– Dengang krævede det en ekstraordinær beslutning om offentlig nulvækst i årene 2011-2013 og en budgetlov for at få antallet nedbragt igen. I 2011 og 2012 faldt antallet af offentligt ansatte med 26.000. Men det kom altså ikke af sig selv, siger han til Indblik.