Nyt studie: Britisk coronavariant er ikke så alvorlig som frygtet

John Thys/AFP/Ritzau Scanpix

Frygten for den britiske mutation af coronavirus er ellers et af hovedargumenterne for at holde Danmark nedlukket.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Den britiske mutation af coronavirussen – også kaldet B117 – har de sidste mange måneder skabt frygt og været årsag til yderligere coronarestriktioner og nedlukninger.

B117-mutationen var langt farligere end den almindelige variant af coronavirus, har det mange gange lydt fra bl.a. sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Derfor har ministeren adskillige gange fremhævet netop denne mutation som årsag til ikke at genåbne eller lempe på de vidtgående coronarestriktioner. 

Nyt studie: Britisk variant ikke så alvorlig som frygtet

Men nu viser et nyt studie, at Magnus Heunicke og andre ikke behøver at have helt så dybe panderynker over B117-mutationen, som det er tilfældet.

Den britiske mutation forårsager nemlig ikke mere alvorlig sygdom hos indlagte patienter end andre varianter af coronavirus, viser en ny undersøgelse offentliggjort i det meget anerkendte, medicinske tidsskrift The Lancet.

Det skriver bl.a. TV2.

I undersøgelsen er en gruppe på 496 coronapatienter på britiske hospitaler blevet analyseret. 

Forskere har derefter sammenlignet resultaterne på de patienter, der var indlagt med B117-mutationen og de patienter, der var smittet med andre varianter.

De fandt i studiet ingen forskel i risikoen for svær sygdom, død eller andre kliniske resultater hos patienterne med B117 og andre varianter.

Studiet er ifølge det britiske medie The Telegraph blevet fagfællebedømt. Ved en fagfællebedømmelse gennemgår uvildige forskere resultaterne for at sikre deres pålidelighed.

En selvstændig undersøgelse, der også er blevet offentliggjort i The Lancet, viser, at vacciner sandsynligvis vil være effektive mod den britiske variant.

Statens Serum Institut ændrer ikke på vurdering

Den nye britiske undersøgelse får dog ikke Statens Serum Institut til at ændre på sin vurdering af B117-mutationen som værende mere alvorlig end andre varianter af coronavirus.

– Det er fortsat SSI’s vurdering, at B117 er forbundet med mere alvorlige forløb end for andre varianter. Studier publiceret i fagfælle bedømte videnskabelige tidsskrifter fra England har vist øget risiko for død forbundet med B117 i forhold til andre varianter, skriver SSI i en mail til TV2.

[adning id="17957"]

Fik du læst?