[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5985″ img_size=”1020×436″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Økonomien i USA er stærk, aktiemarkeder vildt overvurderet
Øjebliksbillede: Der er gode takter på USA’s arbejdsmarked, men aktiemarkederne kan lide under både coronavirus og gældsfinansieret vækst. Det vil få konsekvenser for opsparinger også herhjemme.
Af Søren Skafte, redaktion@indblik.net
Fra USA kommer der fortsat positive økonomiske nyheder. I hvert fald blev der i februar 2020 skabt hele 273.000 job uden for landbruget. Det viser det såkaldte kongetal fra arbejdsministeriet i Washington, der blev offentliggjort den 6. marts 2020.
Kongetallet viser, hvor mange job – uden for landbruget – der blev skabt i USA i den foregående måned. Det er en strømpil for verdensøkonomien, og derfor får tallet stor opmærksomhed blandt økonomer.
Det var på forhånd forventet, at der ville blive skabt 180.000 job. Dermed overstiger tallet økonomernes forventning med næsten 100.000 job.
En række økonomer hæfter sig ved, at udbruddet af coronavirus endnu ikke er slået igennem i de amerikanske økonomiske statistikker.
Pr. 6. marts 2020 er situationen i USA imidlertid langtfra alarmerende. 14 personer er døde: 13 i staten Washington og 1 i Californien. Foreløbig er der registreret 240 tilfælde af coronasmitte over 21 delstater. Denne opgørelse omfatter 46 tilfælde, der blev evakueret fra krydstogtskibet Diamond Princess i Japan og 3 personer, der blev evakueret fra Kina.
Psykologiske effekter
Pengepolitikken i både USA og Europa har de sidste år været målrettet mod økonomisk vækst, beskæftigelse og inflationstakten.
Den amerikanske centralbank har prøvet at vende den ekspansive pengepolitik både ved at ophøre med den såkaldte quantitative easening, QE, ved at nedbringe bankens overnormale beholdninger af værdipapirer og ved gradvise forhøjelser af renten.
Situationen i Frankrig og i de sydeuropæiske medlemmer af eurozonen afskar Den Europæiske Centralbank fra at nå frem til en situation, hvor de kunne afslutte QE-politikken. Banken har derfor i de seneste år bidraget til at presse renteniveauet helt i bund – og holde det der!
Samtidig har likviditeten været rigelig, og der er lånt penge ud til grotesk lave renter til virksomheder og lande.
Bankerne tjente ingen penge og forfaldt til at flå kunderne med eksorbitante gebyrer. Investorer har ledt med lys og lygte efter investeringer med mulighed for bare et lille afkast. Pensionskasser og andre institutionelle investorer er blevet mere risikovillige og har placeret store summer i unoterede papirer og i udlån til ejendomsprojekter m.v.
Boble på aktiemarkederne
Traditionelle placeringer i statspapirer og (i Danmark) i realkreditobligationer har været så lidt attraktive, at mange har foretrukket placering på en anfordringskonto til 0 rente. Men først og fremmest har aktiemarkederne nydt godt af udviklingen.
Mange helt almindelige pensionsopsparere, der tidligere ville have placeret i sikre obligationer eller på rentebærende indlånskonti, har overvundet deres aversion mod risikable placeringer og købt aktier.
Resultatet har været, at det aktiemarked, vi ser lige nu, i virkeligheden er ret absurd. Væksten er finansieret med billig gæld og aktører, der ikke naturligt hører hjemme på aktiemarkedet. Risikoen er derfor, at vi har en kæmpe asset-boble.
Corona-virussen kan føre til, at boblen brister. Selvom effekten på den reale økonomi måtte vise sig at være begrænset, kan de psykologiske effekter på aktiemarkederne meget vel blive meget stor. Hvis det bliver tilfældet, er de seneste dages aktiekursfald bare en lille forsmag på, hvad der er i vente!
Mange sagesløse pensionsopsparere, der modvilligt har bevæget sig ind på aktiemarkedet, står derfor nu til en – desværre – mærkbar ”haircut”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5892″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4692″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5834″][/vc_column][/vc_row]